Bayram Erbisim verdedigde in Nieuwsuur de massa-arrestaties in Turkije Nieuwsuur

De PvdA-fractie in de Zeeuwse gemeente Kapelle heeft het partijlidmaatschap opgezegd. De twee leden vinden dat de PvdA niet genoeg afstand neemt van het Turks-Nederlandse PvdA-Statenlid Erbisim. Die verdedigde eind vorige maand in Nieuwsuur de massa-arrestaties in Turkije na de mislukte staatsgreep.

De gemeenteraadspolitici Joyce Bommer en Cees van Ruiten nemen het Erbisim kwalijk dat hij weigerde het handelen van president Erdogan een zuivering te noemen. Verder zijn ze boos over Erbisims uitspraak dat marteling door de Turkse politie "kon gebeuren".

Bommer en Van Ruiten vinden dat de PvdA-leiding het Statenlid ter verantwoording had moeten roepen. Er is deze week zowel landelijk als in Zeeland een ledenraadpleging, maar daar komt de zaak-Erbisim niet ter sprake. De Kapelse PvdA-fractie had daar wel om gevraagd.

Dieptepunt

"Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben", zegt Bommer tegen de Zeeuwse krant PZC. "Het zelfkritisch vermogen is tot een dieptepunt gedaald. Ze schuiven hun grondbeginselen opzij en kiezen voor damage control om zo weinig mogelijk kiezers te verliezen."

Met het opzeggen van het partijlidmaatschap stoppen Bommer en Van Ruiten ook als gemeenteraadslid. Ze hebben besloten hun zetel terug te geven aan de PvdA.

STER reclame