NOS Nieuws

Doodgeboren kinderen worden ook geregistreerd

Ouders die een doodgeboren kind krijgen, kunnen dat kind in de toekomst laten registreren in de basisregistratie personen (BRP). Dat is de uitkomst van een gesprek dat de initiatiefnemers van een petitie vanmiddag hebben gehad met de ministers Plasterk en Van der Steur.

Ruim 82.000 mensen ondertekenden de petitie 'Ik wil ook in de BRP'. Na het aanbieden aan de Tweede Kamer bleek al dat daar een meerderheid is voor het verstrekken van geboorteaktes voor doodgeboren kinderen, en het opnemen in de basisregistratie.

Wetswijziging

Voor dat laatste is een wetswijziging nodig, die minister Plasterk nu in gang gaat zetten. De mogelijkheid om ook voor levenloos geboren baby's een geboorteakte uit te schrijven is makkelijker te regelen. Dat kan misschien al vanaf maart volgend jaar.

Als dit allemaal van kracht is, krijgen ouders ook met terugwerkende kracht de keuze om hun doodgeboren kind te laten opnemen in de BRP. De initiatiefnemers zijn blij met de toezeggingen van de ministers.

"De registratie van doodgeboren kinderen is niet alleen een erkenning van hun bestaan, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt. Ze krijgen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl