NOS NieuwsAangepast

Schippers: eigen risico is heel sociaal

Minister Schippers (VVD) voelt niets voor het verlagen of afschaffen van het eigen risico in de zorg. In een interview met NRC Handelsblad zegt ze dat het verplicht meebetalen noodzakelijk is om de zorg in Nederland betaalbaar te houden.

Steeds meer partijen (PVV, SP, GroenLinks en 50Plus) willen het eigen risico, dat nu minimaal 385 euro bedraagt, afschaffen. CDA en ook regeringspartner PvdA denken aan een verlaging. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) zei gisteren in Buitenhof dat hij serieus wil kijken naar een verlaging, omdat uit onderzoek zou blijken dat mensen vanwege het eigen risico niet naar de dokter gaan.

Doen alsof de zorg gratis is

Schippers verdedigt het eigen risico in de krant. Afschaffing kost bijna vier miljard euro. "Dat geld moet ergens vandaan komen. Te veel partijen doen alsof de zorg gratis is." Als het eigen risico verdwijnt, gaat de ziektekostenpremie voor iedereen met 284 euro per jaar omhoog, rekent de minister voor.

"Ik vind 385 euro eigen risico goed te verantwoorden. Het maximale verschil tussen iemand die extreem veel gebruikt maakt van zorg en iemand die nooit zorg nodig heeft, blijft 385 euro. Ik vind dat heel sociaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl