NOS Nieuws

GroenLinks wil af van eigen risico in de zorg

GroenLinks wil af van het eigen risico in de zorg. Het plan kost 3,7 miljard euro. De partij wil dat betalen door onder meer vermogens en winsten zwaarder te belasten, staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat morgen gepresenteerd wordt. GroenLinks-leider Klaver zegt daarover in het AD: "Jullie mogen me alles vragen en we laten alles doorrekenen. En je zult zien: het kan".

Klaver denkt dat het eigen risico ertoe leidt dat mensen vaak te lang wachten voordat ze naar de huisarts stappen. "Mensen die het bezoek aan de dokter alleen maar uitstellen, maken op den duur enorm hoge zorgkosten. Je kan er maar beter vroeg bij zijn", aldus Klaver.

Opmerkelijk

Het plan is opmerkelijk omdat GroenLinks in 2012 een van de partijen was die met het kabinet het akkoord sloten om het begrotingstekort terug te dringen. Het eigen risico werd toen verhoogd tot 350 euro, de AWBZ werd beperkt en er kwamen meer eigen bijdragen in de gezondheidszorg. SP-leider Roemer zei toen dat de sloophamer door de zorg was gegaan.

De PVV heeft onlangs ook al gepleit voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

Medelijden

Klaver zegt in het interview verder dat hij medelijden heeft met de andere linkse partijen, waaronder de PvdA, die er in de peilingen niet goed voor staan. Hij zou graag zien dat GroenLinks na de verkiezingen van maart volgend jaar in een kabinet stapt. "We komen terug jongens'', aldus de nieuwe leider van GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl