EPA
NOS Nieuws

Denen en Australiërs betrokken bij vergissing luchtaanval Syrië

De luchtaanval op Syrische regeringstroepen die door de VS is aangemerkt als een vergissing, is uitgevoerd door in ieder geval Deense en Australische gevechtsvliegtuigen. Dat zeggen de Deense krant Jyllands-Posten en de Australische premier Turnbull.

Vliegtuigen van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat zagen de Syrische militairen waarschijnlijk aan voor IS-strijders. Bij de aanval van zaterdag kwamen tientallen Syrische militairen om het leven.

Onderzoek

Volgens de Deense krant Jyllands-Posten waren er twee Deense F-16's betrokken bij de aanval. De Deense minister van Defensie is bereid mee te werken aan het onderzoek naar de luchtaanval, schrijft de krant.

De krant zegt dat er ook andere landen bij de aanval waren betrokken, maar zegt niet om welke landen het gaat.

Betreuren

De Australische premier Turnbull heeft tijdens een bezoek aan New York gezegd dat ook Australische vliegtuigen meededen aan de aanval. Hij zegt te betreuren dat er Syrische militairen zijn omgekomen bij de aanval en dat de Australiërs de aanval onmiddellijk stopten toen ze van de Russen hoorden wat er aan de hand was.

De Australische minister van Defensie wilde tegen de Australische nieuwszender ABC niet zeggen of er Australische vliegtuigen waren betrokken bij de aanval. Wel zei ze dat Australische eenheden nooit willens en wetens Syrische militairen zouden aanvallen.

Staakt-het-vuren

Volgens Rusland heeft de VS met deze aanval het staakt-het-vuren in Syrië bedreigd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Amerikaanse aanvallen "balanceren op de grens van criminele nalatigheid en directe medeplichtigheid van de terroristen van IS".

De Russen roepen de VS op om een uitgebreid onderzoek te doen naar de aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl