NOS NieuwsAangepast

'Natuurlijk is een bom die ontploft in New York een terreurdaad'

'Aanslag New York niet gelinkt aan internationaal terrorisme'

De bomaanslag gisteravond in New York was een terreurdaad. Dat zei de gouverneur van New York, Andrew Cuomo tijdens een persconferentie. "Het hangt af van je definitie van terrorisme, maar natuurlijk is een bom die ontploft in New York een daad van terreur."

Volgens de gouverneur zijn er geen aanwijzingen dat de bomaanslag te maken heeft met internationaal terrorisme. Geen enkele terreurorganisatie heeft de aanslag opgeëist. "En er is geen link met IS of een dergelijke groep gevonden", zei Cuomo tijdens een persconferentie.

Burgemeester Bill de Blasio gaf even later ook een persconferentie. "We weten dat er een bomaanslag was, maar we weten niets over het motief. Was het politiek gemotiveerd? Was het persoonlijk? We weten het niet."

Snelkookpan

In een drukke straat in de New Yorkse wijk Chelsea raakten gisteravond rond 20.30 uur lokale tijd 29 mensen gewond bij een explosie. Vier straten verder werd mogelijk een tweede explosief gevonden.

Dat was een snelkookpan die met draden was verbonden met een mobiele telefoon. Het voorwerp wordt nog onderzocht. Het explosief dat wel is afgegaan, leek volgens gouverneur Cuomo op de snelkookpan.

Geluk gehad

Volgens de gouverneur was het een flinke explosie. "Als je naar de schade kijkt, hebben we geluk gehad dat er geen doden zijn gevallen." Alle gewonden zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

In de stad New York zijn duizend extra agenten ingezet om busstations, metrostations en luchthavens te bewaken. Volgens De Blasio zal er de komende week meer politie op straat zijn in New York dan ooit tevoren. Hij riep New Yorkers op om zelf ook waakzaam te zijn. "De politie heeft uw hulp nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl