De Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin (archief)
NOS NieuwsAangepast

Russische ambassadeur verlaat voortijdig spoedberaad VN over Syrië

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Tsjoerkin heeft voortijdig een spoedberaad over Syrië verlaten, nadat de Amerikaanse ambassadeur Power de vergadering een Russische stunt had genoemd.

De VN-Veiligheidsraad kwam vannacht op verzoek van Rusland bijeen voor een besloten spoedzitting over de Amerikaanse luchtaanval in Syrië. De Russische vertegenwoordiging voelde zich niet serieus genomen na de opmerking van de Amerikaanse ambassadeur.

'Power was niet geïnteresseerd in wat ik te zeggen had'

Tsjoerkin zegt dat hij niet weet of de aanval het einde van het staakt-het-vuren betekent. Hij zegt dat hij wacht op een uitgebreide Amerikaanse verklaring, maar laat weten dat het bombardement hem somber stemt over de toekomst van het bestand.

De Russische diplomaat zegt dat hij denkt dat de Amerikanen mogelijk opzettelijk de luchtaanval hebben uitgevoerd om de samenwerking tussen de landen in Syrië te frustreren.

Luchtaanval

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor, in het oosten van Syrië, kwamen volgens Rusland zeker 62 Syrische militairen om het leven. Meer dan honderd raakten gewond. De Amerikaanse legerleiding zegt dat de aanval direct is gestaakt toen duidelijk werd dat een legerpost van de Syrische regering was getroffen.

De regering van Obama heeft spijt betuigd voor de "onbedoeld verloren levens" bij de Amerikaanse luchtaanval op stellingen van het Syrische leger. Tsjoerkin reageerde niet op de spijtbetuiging van de Amerikaanse regering.

Het zou de eerste aanval zijn waarbij de VS het leger van de Syrische president Assad treft. Het Amerikaanse leger verklaart dat het nooit opzettelijk het Syrische leger zou aanvallen. Tsjoerkin zegt dat hij twijfelt of het Witte Huis of het Pentagon leidend is bij de samenwerking in Syrië.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Veiligheidsraad op om de luchtaanvallen te veroordelen en te eisen dat de VS de soevereiniteit van de Syrische regering respecteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl