Demonstranten in Berlijn AFP

In diverse Europese steden is gedemonstreerd tegen de akkoorden over vrije handel met de VS en met Canada, respectievelijk TTIP en CETA genaamd. Tienduizenden mensen deden daaraan mee, de meeste in Berlijn en andere Duitse steden. Kleinere demonstraties waren er in onder meer Wenen, Salzburg, Gothenburg en Stockholm.

De demonstraties waren georganiseerd door een verbond van milieuorganisaties, vakbonden, oppositiepartijen en kerkelijke instanties. Zij vrezen dat de handelsverdragen die de EU met de VS en Canada wil sluiten, leiden tot een uitholling van de milieuafspraken en sociale standaarden.

In zeven Duitse steden waren volgens de organisatoren 320.000 mensen op de been. De politie houdt het op zo'n 180.000. De laatste maanden is de weerstand tegen de verdragen toegenomen. Tegenstanders vinden dat er door TTIP en CETA te veel macht gaat naar multinationals, ten koste van consumenten en werknemers. 

Demonstraties tegen TTIP en CETA in verschillende Europese steden

EU-handelscommissaris Malmström beschuldigt de tegenstanders ervan dat ze het debat opstoken met "horrorverhalen en leugens". "Het idee dat TTIP de milieuregels afzwakt is simpelweg niet waar", zei ze tegen het Duitse blad Bild. "Ook de bewering dat we overstroomd zullen worden door genetisch gemodificeerd voedsel is gewoon niet juist." Volgens Malmström zullen de Europese economieën profiteren van de handelsverdragen. 

Het is overigens nog maar de vraag of de verdragen doorgaan. De onderhandelingen verlopen moeizaam en Frankrijk en Duitsland zouden er geen gat meer in zien.

STER reclame