
Protesten in Europese steden tegen TTIP en CETA
In diverse Europese steden is gedemonstreerd tegen de akkoorden over vrije handel met de VS en met Canada, respectievelijk TTIP en CETA genaamd. Tienduizenden mensen deden daaraan mee, de meeste in Berlijn en andere Duitse steden. Kleinere demonstraties waren er in onder meer Wenen, Salzburg, Gothenburg en Stockholm.
De demonstraties waren georganiseerd door een verbond van milieuorganisaties, vakbonden, oppositiepartijen en kerkelijke instanties. Zij vrezen dat de handelsverdragen die de EU met de VS en Canada wil sluiten, leiden tot een uitholling van de milieuafspraken en sociale standaarden.
In zeven Duitse steden waren volgens de organisatoren 320.000 mensen op de been. De politie houdt het op zo'n 180.000. De laatste maanden is de weerstand tegen de verdragen toegenomen. Tegenstanders vinden dat er door TTIP en CETA te veel macht gaat naar multinationals, ten koste van consumenten en werknemers.
EU-handelscommissaris Malmström beschuldigt de tegenstanders ervan dat ze het debat opstoken met "horrorverhalen en leugens". "Het idee dat TTIP de milieuregels afzwakt is simpelweg niet waar", zei ze tegen het Duitse blad Bild. "Ook de bewering dat we overstroomd zullen worden door genetisch gemodificeerd voedsel is gewoon niet juist." Volgens Malmström zullen de Europese economieën profiteren van de handelsverdragen.
Het is overigens nog maar de vraag of de verdragen doorgaan. De onderhandelingen verlopen moeizaam en Frankrijk en Duitsland zouden er geen gat meer in zien.
Japans brein achter gijzelactie in Den Haag na 20 jaar vrijgelaten
De 76-jarige Fusako Shigenobu richtte het Japanse Rode Leger op, dat in de jaren 70 een reeks terreuraanslagen pleegde in naam van de Palestijnse zaak.
- liveblog
Rusland: Lyman is ingenomen • '10.000 Russische militairen in Loegansk'
In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Oeigoer Hasan herkent zijn dood gewaande vrouw op gehackte foto's uit China
Zijn vrouw zit vast in een van de detentiekampen voor Oeigoeren in Xinjiang. Ze kreeg 16 jaar cel wegens 'aanzetten tot verstoring van de openbare orde'.