Close-up van de ring
NOS NieuwsAangepast

Experts zijn eruit: diamanten ring is trouwring Maria Tesselschade

Een diamanten ring en een schoen die zijn gevonden bij archeologisch onderzoek in Alkmaar zijn "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" van de 17de-eeuwse dichteres Maria Tesselschade. Dat hebben experts vastgesteld. Vrijwel zeker was de ring haar trouwring.

Maria Tesselschade Visscher (1594-1649) maakte deel uit van de Muiderkring, waar ook beroemde schrijvers als Huijgens, Bredero en Vondel toe behoorden. Ze wordt vaak beschreven als de muze van de groep.

De ring en schoen werden gevonden samen met fragmenten gegraveerd glas waarvan al eerder was vastgesteld dat het van Maria Tesselschade was geweest.

Grote brand

De vondsten werden gedaan in de Langestraat in Alkmaar, waar ze heeft gewoond. Het archeologisch onderzoek op die plek, waar in de zeventiende eeuw de duurste huizen van de stad stonden, begon in 2015 na een grote brand tijdens de jaarwisseling.

Vier panden gingen toen in vlammen op. Ondernemer Ronald Nordemann is een van de gedupeerden: hij verloor zijn winkel en woning. "Blij dat het archeologische onderzoek toch iets moois heeft opgeleverd", zegt Nordemann. "Als er na alle extra kosten voor de opgravingen niets was gevonden, had ik er nog meer pijn in mijn buik van gehad."

Het verplichte archeologische onderzoek was wettelijk gezien voor rekening van de gedupeerden. Dat zou ze ruim 100.000 euro hebben gekost, maar minister Bussemaker maakte een uitzondering vanwege de ongelukkige situatie.

  • NOS / Trudy van Rijswijk
    Rechts de ring van Maria Tesselschade, links een 'slotringetje', om te voorkomen dat een andere ring afgleed
  • Archeoplan
    Resten van een schoen die ook toebehoorde aan Marie Tesselschade
  • Archeoplan
    De diamanten ring: vrijwel zeker de trouwring van Maria Tesselschade

Voor de precieze datering van de objecten werd de hulp ingeroepen van juwelenhistoricus Martijn Akkerman, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch, en experts van het Rijksmuseum.

Aan de vorm van het slijpsel konden ze vaststellen dat de diamanten ring in de jaren 20 van de zeventiende eeuw was gemaakt. Dat komt overeen met historische gegevens: Maria Tesselschade trouwde in 1623 met Allard Crombalch.

Slotringetje

Naast de trouwring werd ook een zogenaamd 'slotringetje' gevonden, dat werd gebruikt om te voorkomen dat een andere kostbare ring per ongeluk van de vinger zou vallen. Toch moet er iets fout zijn gegaan: de sieraden werden gevonden in wat vroeger de beerput was, tussen ander huishoudelijk afval.

"Wat er waarschijnlijk gebeurd is", zegt juwelenexpert Akkermans, "de mensen aten toen met hun vingers, en die werden daardoor heel erg vet. Daarom werden er bijvoorbeeld ook bramen (uitstulpingen) aan het glaswerk gemaakt, zodat het niet uit die vette vingers kon schieten."

Daarom had Maria Tesselschade volgens Akkerman ook een extra veiligheidsringetje achter haar kostbare ring. "Het heeft alleen niet gewerkt. De ring is waarschijnlijk mét de veiligheidsring in haar servet blijven hangen, en daarna met de etensresten en ander afval in de beerput gegooid. Ze moet vreselijk veel verdriet gehad hebben, toen ze merkte dat haar kostbare ring weg was."

'Historische sensatie'

De Alkmaarse wethouder Van de Ven maakte de nieuwe ontdekkingen vandaag wereldkundig. Zij noemt de vondsten een historische sensatie. "Behalve de bewaard gebleven correspondentie van haar hand waren er tot nu toe geen persoonlijke spullen van haar gevonden. De gedane vondsten scheppen een tastbaar beeld van een hele bijzondere vrouw."

De archeologische vondsten zijn vanaf februari 2017 te zien op een tijdelijke expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl