NOS Nieuws

Verplichte opgraving na brand kost modezaak 60.000 euro

  • Marc Hamer/NOS
    Een van de voorwerpen die de archeologen uit de grond hebben gehaald
  • Marc Hamer/NOS
    Stadsarcheoloog Peter Bitter bij de opgravingen
  • Marc Hamer/NOS
    De werkzaamheden in de grond waar eerst de door brand verwoeste modezaak van Ronald Nordemann stond

Door verslaggever Marc Hamer

De stadsarcheoloog loopt wat rond bij het gat waar een paar van zijn collega’s met witte pakken in de grond aan het wroeten zijn. "De geschiedenis van Alkmaar moet misschien wel herschreven worden", stelt stadsarcheoloog Peter Bitter naar aanleiding van de eerste vondsten die zijn gedaan. "De Langestraat is waarschijnlijk nooit een dijk geweest! En zo stond het wel in de boekjes."

De Langestraat in de binnenstad van Alkmaar. In de Nieuwjaarsnacht verwoestte een grote brand drie historische panden. Eén van die panden was van Ronald Nordemann. "Ik ben hier geboren en getogen op deze plek", vertelt Nordemann als we over een betonnen plaat lopen in de richting waar de archeologen bezig zijn. In het pand hield hij een herenmodezaak. "Op 1 januari was ik alles kwijt."

Het humeur van Nordemann is wat minder goed dan dat van de stadsarcheoloog. Niet vanwege de toekomst van zijn pand, de herbouw staat gepland. Op zich ook niet omdat archeologen nu aan het werk zijn: "Ik ben wel benieuwd naar wat ze uit grond halen." Maar wel omdat hij de rekening voor de archeologen moet betalen.

125.000 euro

Nordemann legt uit waarom hij voor de kosten opdraait: "Er is een wet die stelt dat als grond op een historische plek open komt te liggen, dat er dan archeologisch onderzoek moet worden gedaan. En die wet zegt ook dat de 'initiatiefnemer' van dat open leggen van de grond, dat onderzoek moet betalen. De wet ziet mij dus als initiatiefnemer, ik mag gaan betalen."

De totale kosten van het onderzoek van de grond zijn geraamd op 125.000 euro. De helft daarvan komt op het bordje van Nordemann. De gemeente wil en kan niet het hele bedrag betalen. "Dat snap ik wel", zegt de ondernemer. "Het zou leiden tot precedentwerking."

Niet ik, maar de brand nam het initiatief.

Ondernemer Ronald Nordemann

Wethouder Anjo van de Ven zegt dat de verzekeraar en de ondernemers er samen uit moeten komen. "Het is niet de rol van de gemeente om dit te betalen. Wij zorgen ervoor dat het archeologisch onderzoek vlot wordt gedaan. Dan kan de herbouw ook snel starten. Misschien staat alles er weer aan het einde van het jaar."

Nordemann heeft er een hard hoofd in dat hij het eens wordt met de verzekering. "Ze stellen dat ze de schade vergoeden tot aan de fundering, niet de bodem. Voor hen is dit ook nieuw, deze wet bestaat pas een paar jaar. Maar deze wet klopt gewoon niet. Hoe kan je mij nou zien als initiatiefnemer? Niet ik, maar de brand nam het initiatief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl