ANP
NOS NieuwsAangepast

Website donorregister kan drukte niet aan

De website van het donorregister is al enkele uren moeilijk te bereiken. Volgens uitvoeringsorgaan CIBG, dat verantwoordelijk is voor het register, komt dit waarschijnlijk door de media-aandacht voor de bijna 4500 ingetrokken toestemmingen voor orgaandonatie. Meer mensen dan normaal proberen nu op de site te komen.

Sinds de Tweede Kamer dinsdag de nieuwe donorwet aannam, hebben 4495 mensen hun toestemming ingetrokken, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Zij stellen hun organen na hun overlijden niet meer beschikbaar, terwijl ze dat wel deden voordat de wet er was. De bedoeling van de wet is dat er meer donoren komen.

De discussie over het systeem is verder opgelaaid sinds de wet werd aangenomen. Het principe is dat iedereen donor is. Als je dat niet wil, moet je zelf aangeven dat je bezwaar hebt. Veel mensen willen nu vastleggen dat ze geen donor willen zijn. Sinds afgelopen dinsdag registreerden 18.890 mensen zich die geen toestemming geven voor het doneren van hun organen.

Beperking

Daar staat tegenover dat 1626 mensen wel toestemming geven. Verder lieten 1205 mensen zich in het register opnemen als donor met een donatiebeperking. Zij willen niet dat elk orgaan in hun lichaam gebruikt wordt. Verder is er een groep mensen die de afgelopen dagen juist zijn registratie ´geen toestemming´ heeft veranderd naar ´wel toestemming´: 2644.

Bijna zes miljoen Nederlanders staan nu in het donorregister. Bijna de helft geeft daarin toestemming voor doneren. Meer dan anderhalf miljoen mensen willen nadrukkelijk geen orgaandonor zijn. Bijna anderhalf miljoen mensen stellen er voorwaarden aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl