Oud-president Lula da Silva
NOS Nieuws

Oud-president Lula officieel aangeklaagd in Petrobras-affaire

Het Braziliaanse OM heeft oud-president Lula officieel aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Dat is de uitkomst van langdurig onderzoek naar de Petrobras-affaire.

Jarenlang zouden aannemers en bouwbedrijven voor honderden miljoenen euro's smeergeld hebben betaald aan medewerkers van het staatsoliebedrijf Petrobras. Zelf zou Lula omgerekend voor 1 miljoen euro aan douceurtjes hebben ontvangen.

Witwassen

Daarnaast moet Lula zich voor de rechter verantwoorden voor het belemmeren van de rechtsgang in het schandaal. Hij zou samen met vijf anderen, onder wie een oud-senator en een bankier, hebben geprobeerd te voorkomen dat de oud-directeur van Petrobras een bekentenis zou afleggen.

Het smeergeld zou onder meer zijn gebruikt voor politieke campagnes. Op die manier probeerden politici een deel van het geld wit te wassen, zeggen de aanklagers.

Penthouse

In de aanklacht worden ook verzwegen bezittingen van Lula genoemd, zoals een penthouse aan zee, dat zou zijn verbouwd met geld verkregen door corruptie. De advocaat van Lula zegt dat zijn cliënt alle beschuldigingen heftig tegenspreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl