Oud-president Lula da Silva
NOS Nieuws

Oud-president Lula moet terechtstaan in Petrobras-schandaal

De Braziliaanse oud-president Lula moet zich voor de rechter verantwoorden voor belemmering van de rechtsgang in het corruptieschandaal rond oliebedrijf Petrobras. Een rechter heeft een aanklacht tegen hem en vijf anderen gegrond verklaard.

Onder de andere verdachten zijn een oud-senator en een bankier. De zes zouden hebben geprobeerd om te voorkomen dat de oud-directeur van het staatsoliebedrijf Petrobras een bekentenis in de zaak zou afleggen.

Volgens de aanklagers is het Petrobras-corruptieschandaal het grootste uit de Braziliaanse geschiedenis. Jarenlang zouden aannemers en bouwbedrijven voor honderden miljoenen euro's smeergeld hebben betaald aan Petrobras-medewerkers.

Het smeergeld zou onder meer zijn gebruikt voor politieke campagnes. Op die manier probeerden politici een deel van het geld wit te wassen, zeggen de aanklagers.

Benoeming Lula opgeschort

Eerder dit jaar werd Lula toegevoegd aan de chef-staf van het kabinet van Dilma Rousseff. Volgens critici vroeg Rousseff hem, om hem uit handen te houden van het Braziliaanse OM. Als lid van het kabinet zou hij moeilijker te vervolgen zijn.

Uiteindelijk werd de benoeming om die reden opgeschort door een rechter van het hooggerechtshof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl