Aleksander Ceferin
NOS VoetbalAangepast

Aleksander Ceferin: de grote onbekende

Aleksander Ceferin is als een komeet omhoog geschoten in het bestuur van de internationale voetbalwereld. Pas enkele maanden geleden werd zijn naam voor het eerst genoemd als kandidaat voor de toppositie van UEFA-voorzitter. Met machtsvertoon zette Ceferin daarna de verkiezing naar zijn hand.

Op de persconferentie na afloop zochten tientallen journalisten naar een verklaring voor zijn succes. Ook na herhaalde pogingen hield Ceferin het bij een simpel antwoord: "Ik kan niet meer vertellen dan dat ze me blijkbaar vertrouwen."

Karateka en rallyrijder

Voetbal is niet zijn eerste grote passie. Ceferin haalde de zwarte band in de karatesport en doorkruiste meerdere keren als rallyrijder de woestijn bij Dakar. Pas elf jaar geleden kreeg de 48-jarige advocaat voor het eerst een formele rol in de voetbalsport, toen hij werd gevraagd voor het bestuur van een amateurclub.

Zes jaar later kandideerde de ambitieuze Sloveen zich voor het voorzitterschap van de nationale voetbalbond. "Ook al zijn we een klein land, we kunnen op veel gebieden grote successen boeken, ook in het voetbal," was zijn boodschap bij die verkiezing. Niet alleen voor de bond zag Ceferin grote mogelijkheden, ook voor zichzelf. Na zijn herverkiezing in 2015 maakt hij nu de reuzensprong naar Nyon, waar het hoofdkantoor van de UEFA is gevestigd.

Aleksander Ceferin spreekt, Michael van Praag (l) luistert

Geen lid van het establishment

"Het eerste wat ik wil doen is reizen naar Nyon om iedereen te ontmoeten. Ik wil ze leren kennen," zei de kersverse voorzitter na afloop. Het zegt veel over zijn snelle opmars. Ceferin is geen bekend gezicht op het hoofdkantoor van de UEFA. De NOS sprak veel bestuurders in Athene, maar verder dan oppervlakkige typeringen kwamen ze niet.

"Het is een hele slimme man, die goede ideeën heeft over voetbal. Die dat ook in zijn federatie bewezen heeft," vertelde Theodore Theodoridis, de invloedrijke secretaris-generaal van de UEFA, die de Sloveen enkele keren ontmoette. Ceferin ziet zelf zijn gebrek aan internationale bestuurservaring juist als een kwaliteit: "Ik ben geen lid van het establishment."

Greep Oost-Europa de macht?

Grote vraag blijft hoe Ceferin datzelfde establishment achter zich heeft gekregen. Veel wordt gewezen naar de Russische voetbalbond, die al in een vroeg stadium de kandidatuur van Ceferin omarmde. Het zou een signaal zijn geweest naar andere Oost-Europese bonden om de macht binnen de UEFA te grijpen.

Secretaris-generaal Theodoridis denkt dat die verklaring niet opgaat: "Slovenië was onderdeel van het oude Joegoslavië, het ligt dichter bij Oostenrijk dan wat dan ook. En de steun van Ceferin lijkt niet uit een bepaald deel van Europa te komen. Er zijn geen 42 landen in Oost-Europa."

Beschuldigingen

Helemaal ongeschonden is Ceferin niet uit de strijd gekomen. Het Noorse tijdschrift Josimar onthulde dat hij gesteund wordt door FIFA-voorzitter Gianni Infantino, terwijl dat volgens de regels niet mag.

Bovendien zou Ceferin achter de schermen aan vier Scandinavische landen, in ruil voor hun stem, de organisatie van het EK hebben toegezegd. "Ik ben nooit achter de schermen geweest," reageerde Ceferin tijdens zijn persconferentie. "Niemand kan achter de schermen aan 42 stemmen komen."

'Fantasieverhalen'

De aantijgingen, 'fantasieverhalen' volgens de Sloveen, brachten wel het venijn in hem naar boven. Toen tegenstander Van Praag zich geschokt toonde door het onderzoek van Josimar, reageerde Ceferin als door een adder gebeten.

Hij beweerde in de aanloop naar de verkiezing dat zijn tegenstander “verhalen verzint om de aanloop naar de verkiezing te besmeuren en wanhopig nog enige steun probeert te vergaren.”

Aleksander Ceferin krijgt de felicitaties van KNVB-directeur Bert van Oostveen

Geen genade

Ook na zijn machtsvertoon in Athene koos de kersverse UEFA-voorzitter niet voor een verzoenende toon. Waar de verliezer Van Praag hem zijn steun aanbood, hield Ceferin de boot af: "Het is te vroeg om te bedenken wie welke functie krijgt in de komende tijd."

Hij zal beseffen dat de beschuldigingen, mede door toedoen van Van Praag, aan hem blijven kleven. Ook al is het verhaal volgens Ceferin eigenlijk heel eenvoudig: "Het was het juiste moment voor een nieuw gezicht.".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl