NOS Voetbal

Van Praag geschokt door Noors artikel, maar vertrouwt Infantino

Van Praag vertrouwt Infantino, denkt aan spelletje van Russen

Michael van Praag is geschokt door een artikel in het Noorse tijdschrift Josimar. Daarin viel te lezen dat de verkiezing voor het voorzitterschap van de UEFA wordt gemanipuleerd om Van Praags tegenkandidaat Aleksander Ceferin aan de macht te helpen.

Het Noorse tijdschrift beweert dat aan Scandinavische landen beloofd is dat ze in de nabije toekomst het Europees kampioenschap mogen organiseren, als ze in een vroeg stadium achter Ceferin gingen staan. De Russische voetbalbond zou een drijvende kracht achter Ceferins kandidatuur zijn geweest.

Bijeenkomst Rusland

"Er heeft een plan bestaan om Ceferin naar voren te duwen via 'vriendelijke landen', de Scandinavische landen, op IJsland en de Faeröer na. Daarna zijn de Russen ingestapt. De Russen hebben een bijeenkomst belegd met meerdere landen. Als ik het artikel mag geloven is dit een manier om invloed te krijgen in de UEFA", legt Van Praag uit.

Rusland hoopt op een UEFA-voorzitter die het WK in Rusland ongemoeid zal laten. In hun ogen is Ceferin de juiste man. Van Praag: "Als je weet dat het Russische bedrijf Gazprom de hoofdsponsor is bij de Champions League en als je weet dat Rusland iemand parachuteert die het land daarna veel dank verschuldigd is, dan is één en één twee. En dan weet je dat Rusland invloed krijgt."

Ze kunnen maar beter voor mij gaan. Er ligt geen bommetje onder de verkiezing, hoor.

Michael van Praag

Volgens het Noorse tijdschrift is FIFA-voorzitter Gianni Infantino de kwade genius achter de manipulatie van de verkiezing. Van Praag houdt echter vertrouwen in Infantino. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar geen barst van geloof. Ik heb nog contact met hem gehad vandaag en hij zegt dat hij neutraal is."

Van Praag is niet boos. "Ik ben er geschokt over. Wij willen allemaal nieuwe politiek. Als dit zo is, wat wij gelezen hebben, is dat oude politiek. Als het blijkt dat het zo echt is gegaan, dan ben ik daar geschokt over."

Van Praag zet campagne voort

Hoewel deze ontwikkeling lijkt op manipulatie van de UEFA-verkiezing, wil Van Praag geen klacht indienen als de beschuldigingen waar zijn. "De UEFA staat er volledig buiten. Er is volgens dat Noorse blad een spel gespeeld. Ik kan me daar enorm aan ergeren, maar dat doe ik niet. Ik verwonder me daarover. Ik zet mijn campagne voort en ik probeer de mensen ervan te overtuigen dat we dat in ieder geval niet moeten hebben. Dus dat ze maar beter voor mij kunnen gaan. Er ligt geen bommetje onder de verkiezing, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl