'Tien procent Nederlanders mijdt zorg om financiële redenen'

Tien procent van de Nederlanders die in de eerste zeven maanden van dit jaar zorg nodig hadden, heeft die zorg uitgesteld of helemaal niet gebruikt om het eigen risico uit te sparen. De helft van die groep kon het naar eigen zeggen echt niet betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO (.pdf) in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

Het aantal zorgmijders is licht toegenomen ten opzichte van vorig jaar, toen het onderzoek een maand later werd gehouden. Het aantal mensen dat geen geld heeft voor het eigen risico en daarom voorgeschreven zorg niet gebruikt, is met bijna de helft toegenomen ten opzichte van 2015.

Omgekeerd heeft een op de acht Nederlanders in 2016 een of meer keren extra zorg gebruikt omdat ze het eigen risico toch al helemaal betaald hadden.

'Eigen risico moet veel lager'

Veel lager

Nederlanders zijn negatief over het eigen risico in de zorg van 385 euro per jaar. Weliswaar is bijna driekwart van de mensen niet tegen het bestaan van het eigen risico, maar ze vinden het veel te hoog. Gemiddeld zouden ze een bedrag van 212 euro aanvaardbaar vinden als eigen risico.

Zorgverzekeraar VGZ, opdrachtgever van het onderzoek dat voor de tweede keer gehouden is, bepleit een drastische verlaging van het eigen risico tot een bedrag net boven de 200 euro.

De overgrote meerderheid van de Nederlanders wijst een verhoging van het eigen risico af. Het kabinet heeft besloten om het eigen risico volgend jaar te bevriezen op 385 euro.

Van alle Nederlanders die dit jaar zorg hebben gebruikt waarvan de eerste 385 euro uit het eigen risico betaald moet worden, heeft een op de vijf een betalingsregeling getroffen met de zorgverzekeraar. In de lagere inkomensklassen ligt het aantal betalingsregelingen tussen de 25 en 29 procent.

Dit ondanks het bestaan van de zorgtoeslag, die bedoeld is om de hoogte van de premie voor de basisverzekering en het eigen risico gedeeltelijk te compenseren.

Bijna twee derde van de Nederlanders vindt dat het eigen risico geheel of gedeeltelijk inkomensafhankelijk moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl