Eigen risico in de zorg blijft voor het eerst in jaren gelijk

Het verplichte eigen risico in de zorg blijft volgend jaar 385 euro. Voor het eerst in jaren stijgt het eigen risico in 2017 niet, zo bevestigen bronnen in Den Haag.

Het eigen risico is het bedrag dat patiënten moeten betalen als ze naar het ziekenhuis of de apotheek gaan. Bij ziekenhuisbezoek en voor medicijnen moet de patiënt de kosten zelf betalen, totdat de maximale grens van 385 euro is bereikt. Een bezoek aan de huisarts valt hier niet onder. Het eigen risico is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2012 was het nog 220 euro, een jaar later ging het naar 350 euro.

Ontmoedigen

De regeling is bedoeld om ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te ontmoedigen. In de praktijk moeten chronisch zieken en ouderen vaak het maximale bedrag van 385 euro betalen en gezondere mensen hebben deze extra kosten niet. Politieke partijen als SP, PVV en GroenLinks pleiten voor afschaffing van het eigen risico.

Maar dit kost volgens berekeningen van het Centraal Planbureau zeker 3,7 miljard euro. Dat komt neer op een extra jaarlijkse premie van 275 euro per persoon, ook voor mensen die weinig zorg nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl