NOS NieuwsAangepast

D66-plan aangenomen: zonder bezwaar automatisch orgaandonor

D66-plan aangenomen: zonder bezwaar automatisch orgaandonor

De Tweede Kamer wil dat het systeem voor de registratie van orgaandonoren verandert. De Kamer stemde met een kleine meerderheid in met een plan van D66 voor 'actieve donorregistratie'. Bij de hoofdelijke stemming bleken 75 Kamerleden voor en 74 tegen de initiatiefwet van D66-Kamerlid Dijkstra. Behalve PvdA, D66, SP, GroenLinks, 50Plus en Houwers stemden ook zeven VVD'ers voor. Van de PvdA'ers stemde Kamerlid Eijsink in tegenstelling tot de rest van haar fractie juist tegen.

Onder de tegenstemmers was ook fractievoorzitter Thieme van de Partij voor de Dieren. Haar fractiegenoot Wassenberg was als enige van de 150 Kamerleden afwezig. Volgens de Partij voor de Dieren had hij problemen in het verkeer. Als hij op tijd zou zijn geweest, zou hij tegen hebben gestemd. Dan zou er sprake zijn geweest van staken der stemmen en dan was het plan verworpen.

Volgens het nu aangenomen voorstel worden mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden, toch als donor geregistreerd. D66 wil op die manier het tekort aan donororganen verkleinen. Volgens cijfers van het Transplantatiecentrum zijn vorig jaar 132 mensen overleden die op de wachtlijst voor een orgaan stonden.

Kritiek

Tegenstanders vinden het plan een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht of ze zijn bang dat mensen de kwestie te ingewikkeld vinden om een afgewogen keuze te maken. Om tegemoet te komen aan kritiek van tegenstanders had D66 het oorspronkelijke plan op een paar punten aangepast. Zo blijft zichtbaar of mensen actief ja hebben gezegd. Als ze niet hebben gereageerd, komt bij hun naam "geen bezwaar" te staan.

Op die manier kunnen familieleden zien of iemand echt heeft gekozen. In principe kunnen familieleden de registratie niet meer veranderen, tenzij ze kunnen aantonen dat iemand echt geen donor had willen worden. Mocht de wet in de toekomst worden aangepast of ingetrokken, dan worden alle mensen die ja hebben gezegd als donor behouden, is de redenering van D66.

De partij heeft verder in het wetsvoorstel opgenomen dat de registratie van mensen die mogelijk wilsonbekwaam zijn, wordt getoetst door een arts.

Principes

VVD-Kamerlid Arno Rutte zei in een stemverklaring dat de kwestie raakt aan principes die "door alle leden van de fractie diep worden gevoeld" en dat daarom de VVD'ers bij de stemming een eigen afweging zouden maken. Uiteindelijk stemden 33 leden van de regeringspartij tegen en 7 voor.

Initiatiefneemster Dijkstra was geëmotioneerd door de uitslag van de stemming. Ze zei dat ze blij is met de meerderheid, omdat ze denkt aan de patiënten op de wachtlijsten. Nu moet ook de Eerste Kamer nog met de wet akkoord gaan. Dijkstra hoopt dat de behandeling daar snel zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl