Ellen Burka (95) overleden

Oud-kunstrijdster Ellen Burka-Danby is op 95-jarige leeftijd overleden in Canada, waar ze al ruim 60 jaar woonde. De in Amsterdam geboren Danby, dochter van Joodse ouders, won vele wedstrijden voordat er een nationale titel bestond.

De familie Danby werd in 1943 opgepakt en afgevoerd naar doorgangskamp Westerbork. Haar ouders en grootmoeder stierven in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Ellen had zich in Kamp Westerbork als Nederlands kampioene kunstrijden laten registreren. Dat werd haar redding; de kampcommandant was liefhebber van het kunstrijden.

Toen alle vrouwen van haar afdeling naar Auschwitz werden afgevoerd, hoefde zij niet mee. In plaats daarvan werd ze naar Theresienstadt in Tsjechië gestuurd, waar de kans op overleven groter was.

ATS: Ellen Burka, overleven op kunstschaatsen

Danby overleefde Theresienstadt en trouwde na de oorlog met de Tsjechische kunstenaar Jan Burka, die ze in Theresienstadt had ontmoet. Na een paar jaar in Amsterdam te hebben gewoond, vertrok het echtpaar in de jaren 50 naar Canada.

Daar werd ze een succesvolle coach. Ze was op 26 WK's en 7 Winterspelen actief en coachte haar dochter Petra in 1965 naar de wereldtitel.

In 1992 werd Ellen Burka-Danby opgenomen in de Canadese Hall of Fame van het kunstrijden, en vier jaar later in de algemene Sports Hall of Fame. In 2014 werd ze door de KNSB onderscheiden met de 'Blijk van Erkenning'.

STER reclame