De Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en Kerry op een persconferentie over het bestand
NOS NieuwsAangepast

Staakt-het-vuren ingegaan in Syrië

In Syrië is vanavond een wapenstilstand ingegaan die zeven dagen moet gaan duren. Het staakt-het-vuren is het gevolg van maanden van onderhandelingen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Drie dagen geleden bereikten de landen in Genève een akkoord.

Het bestand is rond zonsondergang ingegaan. Toch werd er aan het einde van de middag nog gevochten in de provincies Idlib, Aleppo en Damascus en omgeving, zei correspondent Sander van Hoorn bij Nieuws & Co.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de wapens in het grootste deel van Syrië langzaamaan worden neergelegd. Alleen in het zuidwesten van het land schieten regeringstroepen en rebellen nog op elkaar volgens het Observatorium.

Laatste kans

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry verwacht dat er meldingen zullen zijn dat het bestand "hier en daar" wordt geschonden. Volgens Kerry is het staakt-het-vuren misschien wel de laatste kans op vrede in Syrië.

De Syrische regering, Rusland en Iran hebben verklaard dat ze van plan zijn zich aan het bestand te houden. Van veel rebellenbewegingen is niet bekend of ze dit ook zullen doen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het erop rekent dat de door de VS gesteunde gematigde oppositie de wapens ook zal neerleggen. De oppositie uitte zich eerder kritisch over het akkoord van de Russen en de Amerikanen.

Wel zegt het Syrische leger dat het het recht heeft om iedere schending van het bestand te beantwoorden met beschietingen. De Russische regering meldt dat het tijdens het bestand wel door wil gaan met beschietingen tegen doelen van IS en al-Qaida.

Sceptisch

"De Amerikanen lijken vooral IS klappen toe te willen brengen. Er werd in tegenstelling tot eerdere pogingen niet gesproken over een politiek proces of het eventuele vertrek van Assad", zegt Van Hoorn. Hij denkt dat Rusland zich met het akkoord kan profileren als een belangrijke speler in het vredesproces in Syrië.

Volgens Van Hoorn is er sceptisch gereageerd op de slagingskansen van het staakt-het-vuren. "Ik heb nog niemand gesproken, gelezen of gehoord die denkt dat het nu wel gaat lukken". Eerdere wapenstilstanden hielden veelal slechts enkele uren stand. "De Syrische president Assad verklaarde eerder dat hij het hele land weer in handen wil krijgen. Ook dat geeft dus weinig hoop", zegt Van Hoorn.

Onderdeel van het akkoord is het direct toelaten van humanitaire hulp in de stad Aleppo. Aanvankelijk moet dit volgens de Russen gebeuren via een noordelijke weg. Na verloop van tijd hopen ze een route te openen door de zuidelijke regio Ramousah, waar de Syrische regering recent nog strategische delen heroverde op de rebellen.

Inlichtingen

Als het bestand een week standhoudt, zijn zowel de Verenigde Staten als Rusland van plan om inlichtingen te delen over Islamitische Staat en aan al-Qaida gelieerde bewegingen in Syrië. Ook willen zij samen bombardementen gaan uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl