NOS NieuwsAangepast

Slapen tijdens het werk: het is mogelijk

Een dutje doen onder werktijd: voor velen klinkt dat als muziek in de oren. Bij Sabic, een chemisch bedrijf in Bergen op Zoom, is het mogelijk. In de fabriek is een speciale 'powernap'-ruimte gecreëerd voor medewerkers.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt namelijk dat een op de zes werknemers met slaapproblemen kampt. Door medewerkers te laten powernappen, wil Sabic dat voorkomen.

De half schemerige kamer van 4 bij 4 meter biedt ruimte om even op te laden. Verrassend genoeg staan er geen bedden, maar een comfortabele fauteuil. Bedrijfsarts Henri Hendrickx legt uit waarom: "Het nadeel van een bed is dat mensen neigen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter. Daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten."

Slapen in een stoel zorgt voor een prettiger gevoel na het slapen

Alle medewerkers mogen maximaal 20 minuten per dag powernappen. Wel zijn er speciale regels opgesteld: zo mogen zij in de laatste twee uur van de dienst niet slapen. Anders kunnen ze thuis mogelijk minder goed slapen.

Voornamelijk mensen met ochtend- en avonddiensten powernappen graag tussen het werk door. Zij hebben volgens onderzoekers vaak de meeste slaapproblemen. Hierdoor kunnen zij minder alert zijn op het werk.

Slapende medewerkers worden na 20 minuten gewekt door een zoemer

Het powernappen brengt veel voordelen met zich mee. "De slaapruimte is niet per se gecreëerd om de medewerkers beter te laten presteren. Wel geven zij zelf aan dat er progressie is, vooral in hun humeur. Ook voelen zij zich alerter tijdens het werken", aldus Hendrickx.

Dat de slaapruimte zich in een fabriek bevindt, heeft volgens Hendrickx niets te maken met de omgeving: "Een slaapruimte kan in elk bedrijf komen. Belangrijk is dat de baas er zelf enthousiast over is en dat overbrengt naar de medewerkers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl