EPA

Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Dat komt voornamelijk door problemen op het werk, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Mensen slapen slecht doordat ze te veel werken of het werk niet goed kunnen loslaten. Ook liggen ze vaak wakker van een vervelend gesprek met een collega.

Volgens de onderzoekers kan meer dan de helft van de mensen met slaapproblemen zich niet goed concentreren. Een kwart maakt zelfs fouten door het slaapgebrek.

Zorgwekkend

Hoogleraar Gerard Kerkhof, verbonden aan het Slaapcentrum van MC Haaglanden, denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. "Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. Bij mensen met ploegendiensten, die regelmatig ook 's nachts of 's ochtends vroeg werken, is dat zelfs vier op de tien. De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat."

Kerkhof vindt de ontwikkelingen zorgwekkend. "Bij gezondheidsonderzoeken komt vermoeidheid altijd naar voren als grootste klacht. En dat geldt niet alleen voor mensen van middelbare leeftijd, maar ook voor jongeren."

STER reclame