NOS
NOS NieuwsAangepast

Politie snapt een op zes voortvluchtige criminelen

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

De politie heeft het afgelopen jaar een op de zes voortvluchtige criminelen kunnen oppakken.

Dat blijkt uit de cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op dit moment zijn er bijna 12.000 veroordeelden die nog een straf open hebben staan. Vaak zijn dat mensen die hun proces in vrijheid mochten afwachten en na hun veroordeling onvindbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze naar het buitenland zijn vertrokken.

Zwaarste criminelen

Naar het merendeel van deze daders wordt niet gezocht, omdat ze maar een korte celstraf open hebben staan en er geen Europees arrestatiebevel uitgevaardigd mag worden. Naar 2800 van de zoekgeraakte veroordeelden wordt wel actief gezocht door de politie. Zij hebben nog minimaal vier maanden gevangenisstraf staan. Dit aantal is ongeveer even hoog als vorig jaar.

Het kabinet beloofde drie jaar geleden om meer werk te maken van de opsporing van deze groep. Een van de stappen die sindsdien zijn genomen is de oprichting van het Fugitive Active Search Team (FASTNL), dat zoekt naar de zwaarste criminelen. Het team spoort ook ontsnapte gevangenen en tbs'ers op en houdt buitenlandse criminelen aan die zich in Nederland schuilhouden.

Buitenland

Inmiddels hebben alle Europese landen een Fugitive Active Search Team en wordt onderling informatie uitgewisseld. Daardoor kunnen ook Nederlandse verdachten in het buitenland opgepakt worden en andersom.

Sinds de oprichting van FASTNL in 2015 heeft het team 202 gezochte criminelen opgespoord en aangehouden. Andere politie-eenheden in Nederland wisten er nog eens 264 op te pakken. Daarmee wordt een op de zes (16,5 procent) van de gezochte voortvluchtige veroordeelden daadwerkelijk aangehouden.

Delicten voortvluchtige veroordeelden die door FASTNL worden gezocht

Drugshandel353
Geweld113
Moord en doodslag73
Zeden40

FASTNL heeft nog eens 130 mensen op de korrel die in het buitenland zitten, maar nog niet zijn aangehouden en overgedragen aan Nederland. Op dit moment zijn 48 criminelen gevlucht naar een land dat niet uitlevert aan Nederland. Zij kunnen dus niet worden opgepakt.

Zelf melden

Volgens staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wordt ook geprobeerd om meer veroordeelden achter de tralies te krijgen die niet actief door de politie worden gezocht. Zij worden geacht zich zelf te melden. Inmiddels doet 43,5 procent van de veroordeelden dat ook.

Verder gaat de politie vanaf volgend jaar een nieuw systeem gebruiken, waardoor iedere agent op straat tijdens een controle ziet of iemand nog een gevangenisstraf open heeft staan. Ook worden meer zaken via het snelrecht afgedaan, waarbij verdachten vast blijven zitten tot ze worden berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl