NOS NieuwsAangepast

Van uur tot uur: de klopjacht op een crimineel

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Het is een gok. Misschien komt hij opdagen vanavond. Dan eindigt hij voor lange tijd achter de tralies. Maar voor hetzelfde geld laat hij het afweten. In dat geval blijft hij spoorloos.

Afwachten dus of de actie van het Fugitive Active Search Team deze avond gaat lukken. FASTNL, noemt het Nederlandse politieteam zich kortweg. De 35 leden jagen op veroordeelde criminelen die hun straf nog niet uitgezeten hebben. Sinds hun oprichting spoorden ze rond de 200 mensen op. In totaal wordt in Nederland naar 2800 voortvluchtigen actief gezocht.

FASTNL richt zich naar eigen zeggen op "de bovenkant van de markt": daders die nog minimaal tien maanden moeten zitten. Geen kruimeldieven dus, maar zware jongens.

Politieteam FAST op jacht naar voortvluchtige man

Hij heeft een opvallende tattoo. Met dit weer zal hij niet met lange mouwen lopen. Dat is in ons voordeel.

Teamlid Michiel van FASTNL

Hun subject vanavond: een 36-jarige Brabander die nog 545 dagen gevangenisstraf open heeft staan. De man heeft iemand beschoten met een vuurwapen en is vorig jaar veroordeeld voor poging tot doodslag. Zijn proces mocht hij in vrijheid afwachten. Toen zijn veroordeling onherroepelijk werd, bleek hij gevlogen. Nergens meer ingeschreven, in rook opgegaan.

De enige informatie die de mannen en (enkele) vrouwen van FASTNL hebben, is dat de veroordeelde op vrijdagavond voetbalt bij een vereniging in een buitenwijk van Breda. Waar hij verder uithangt, in wat voor auto hij rijdt, met wie hij contact heeft: onbekend. Het team kan dus weinig méér doen dan hopen dat hij inderdaad op de voetbalclub verschijnt, ondanks de kleine twee jaar celstraf die hij nog open heeft staan.

18.45 uur: De actie begint zoals altijd met een briefing. Teamlid Michiel: "Wij gaan hem zo snel mogelijk herkennen. Daarna leggen we contact met de DSI (Dienst Speciale Interventies) en vliegen die in."

Normaal gesproken verricht FASTNL de aanhouding van voortvluchtige veroordeelden zelf, maar omdat deze dader te boek staat als vuurwapengevaarlijk worden de speciale eenheden van de politie ingeschakeld, die getraind zijn op risicovolle arrestaties. Michiel: "Hij heeft een opvallende tattoo. Met dit weer zal hij niet met lange mouwen lopen. Dat is in ons voordeel."

19.15 uur: De teamleden, een man of acht, nemen verschillende posities in rond de voetbalvereniging. Vanuit onopvallende auto’s bekijken ze iedere automobilist, fietser en voetganger die richting de club gaat. Van welke kant de gezochte veroordeelde komt, en met welk vervoersmiddel, weet niemand. Als hij überhaupt al verschijnt op deze zwoele zomeravond. "Hij kan er vandaag net zo goed voor kiezen om op het strand te blijven liggen", zegt FASTNL-teamleider Daniëlle Los.

19.45 uur: Na een half uur observeren lijkt FASTNL vanavond toch beet te hebben. Een van de teamleden meldt zich via de portofoon, nadat de bestuurder van een Opel Corsa zijn auto bij de vereniging heeft geparkeerd. "Mogelijk zie ik onze man. Ik kan het niet goed zien, hij heeft een petje op en kijkt naar beneden. Hij heeft een kind bij zich."

Het team wil zo snel mogelijk zekerheid. Twee collega’s gaan hem achterna, het terrein van de voetbalvereniging op om hem ergens langs de velden te observeren. Een paar minuten later komt de bevestiging. Het gaat inderdaad om de gezochte veroordeelde. Hij draagt een T-shirt en korte broek en is herkend aan zijn tatoeages.

20.10 uur: De DSI is gebeld en het verdere verloop van de actie ligt nu in handen van het arrestatieteam. Er zijn complicerende factoren: aanhouden op het voetbalveld is geen optie. Voor je het weet heb je een matpartij met het complete elftal. En dat bestaat niet geheel uit lieverdjes. Daniëlle: "Onze man is niet de enige die met politie en justitie in aanraking is geweest. Dat is wel iets om rekening mee te houden."

Ook iets om rekening mee te houden: de veroordeelde is hier samen met een kind. Die mag zo min mogelijk meekrijgen van de arrestatie en natuurlijk niet alleen achterblijven. Terwijl de teamleider alvast zorg en opvang regelt voor de ongeveer 14-jarige jongen, is het verder een kwestie van 'dichthouden'. Oftewel: alle toegangswegen in de gaten houden, vooral het subject niet uit het oog verliezen en afwachten tot hij naar zijn auto loopt. Op de parkeerplaats zal hij door de DSI worden gearresteerd.

Daniëlle Los, FASTNL-teamleider

22.00 uur: De voetbaltraining is afgelopen. De veroordeelde blijkt een shirt te dragen met zijn volledige naam erop. Danielle Los: "Dat geeft toch wel aan dat hij zich veilig waant". De man gaat de kleedkamer in en daarna de kantine. Iedereen staat op scherp. Zodra hij daar vertrekt, is het tijd voor actie.

22.15 uur: Een voor een druppelen de spelers naar buiten. De veldverlichting is inmiddels uit, dus het is donker rond de club. Dankzij een paar straatlantaarns lukt het nog net om zicht te houden op wie er naar buiten komt. De gezochte veroordeelde blijft in de kantine zitten. Tot via de portofoon klinkt: "Onze man komt nú met het kind naar buiten". De parkeerplaats is inmiddels zo goed als leeg, wat de kans op een geruisloze aanhouding vergroot.

22.41 uur: De man die nog 545 dagen moet zitten, zit geblinddoekt en geboeid op zijn knieën op de parkeerplaats. Nog geen halve minuut eerder liep hij nietsvermoedend naar zijn auto, toen hij door een stuk of acht leden van de DSI werd overmeesterd. "Politie!", klinkt het, gevolgd door het lawaai van een paar onopvallende politieauto's die de parkeerplaats op scheuren.

Slechts een enkele buurtbewoner haast zich naar zijn balkon om te kijken wat er aan de hand is, maar verder valt de arrestatie nauwelijks op. De man verzet zich niet: de DSI overrompelt hem met een verrassingsaanval.

"Uw kind is in orde", is een van de eerste dingen die hem wordt gezegd. De jongen wordt rustig naar een auto begeleid. Om hem geen extra schrik aan te jagen, draagt het arrestatieteam deze keer geen bivakmutsen.

De veroordeelde wordt afgevoerd in een andere auto. Het potje voetbal van vanavond was voorlopig het laatste dat hij in vrijheid heeft gespeeld. De leden van FASTNL zijn tevreden. "Mooi resultaat", zegt teamleider Daniëlle Los. "Dit bewijst dat het in Nederland niet mogelijk is om onder de radar te blijven en dat je uiteindelijk toch je straf zal uitzitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl