NOS NieuwsAangepast

15-jarige jongen in Frankrijk opgepakt voor terreurplannen

De Franse politie heeft een 15-jarige jongen gearresteerd die van plan was op korte termijn een aanslag te plegen in Parijs. Veiligheidsdiensten zouden signalen hebben gehad dat er plannen waren voor een aanslag dit weekend in de Franse hoofdstad.

Sinds de afkondiging van de noodtoestand naar aanleiding van de aanslagen in Parijs vorig jaar november stond de jongen onder huisarrest. Waarom hem huisarrest was opgelegd, is niet bekend.

Volgens een bron binnen justitie had de jongen via sociale media contact met de Franse terreurverdachte Rashid Kassim. Die wordt door de Franse justitie ook in verband gebracht met de drie vrouwen die werden opgepakt nadat vlak bij de Notre Dame gasflessen waren aangetroffen in een auto.

Maximale terreurdreiging

De krant Le Monde schrijft dat de in Syrië verblijvende Kassim recent via chatdienst Telegram heeft opgeroepen tot nieuwe aanslagen in Frankrijk. Hij wordt er ook van verdacht dat hij de twee terroristen die in Normandië een priester doodden aanzette tot hun daad.

Premier Valls noemde de terreurdreiging in Frankrijk op radiozender Europe 1 "maximaal". Volgens Valls worden er dagelijks aanslagen voorkomen en worden ruim 15.000 mensen in het land in de gaten gehouden, omdat ze ervan worden verdacht dat ze radicaliseren. 1350 van hen worden onderzocht voor banden met terreurbewegingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl