ANP
NOS NieuwsAangepast

Cardiologen: tekort hartverpleegkundigen is alarmerend

 • Rinke van den Brink

  Redacteur gezondheidszorg

 • Hugo van der Parre

  Researchredacteur

 • Rinke van den Brink

  Redacteur gezondheidszorg

 • Hugo van der Parre

  Researchredacteur

Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen in Nederlandse hartcentra baart veel betrokken artsen grote zorgen.

Een deel van de hartcentra slaagt er nog net in om met veel kunst- en vliegwerk te voorkomen dat er bedden gesloten moeten worden. Andere centra lukt dat niet altijd. Daarbij gaat het vooral om de grote centra.

Het hoofd van het hartcentrum van het Radboudumc in Nijmegen noemt het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen "alarmerend". Het hartcentrum van het MUMC in Maastricht spreekt van een "zeer ernstig probleem dat de zorg gaat schaden". Het Amphia Ziekenhuis in Breda laat weten dat het "frequent bedden tekort komt en derhalve inadequate zorg biedt."

Voorbeelden

Patiënten van het hartcentrum van de Isala Klinieken in Zwolle kregen vorige week te horen dat hun niet spoedeisende ingrepen "voor onbepaalde tijd" uitgesteld waren door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Ed de Kluiver, bestuurder van het Isala Hartcentrum, spreekt van "een landelijk probleem".

Hartcentra hebben last van verpleegkundigentekort

We komen frequent bedden tekort en bieden derhalve inadequate zorg.

Amphia Ziekenhuis Breda

Op vacatures komen vaak nauwelijks reacties. "We hadden een vacature en gelukkig ook een sollicitant", meldt het Scheper Ziekenhuis in Emmen. "Wij hebben momenteel twee vacatures voor interventieverpleegkundigen voor de interventiekamer", laat het Maasstad Ziekenhuis weten. "Deze vacatures blijken lastig in te vullen."

Het OLVG in Amsterdam kampt ook met een tekort aan gespecialiseerde cardiologie-verpleegkundigen. " Bij het uitzetten van vacatures is er weinig reactie", zegt het ziekenhuis. "Via onze eigen opleiding kunnen we nog net aan de vraag voldoen. Helaas maakt de goede naam van onze opleiding het interessant voor anderen om onze verpleegkundigen aan te trekken."

Te laat

Er is vaak geen budget om preventief gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden. "We kunnen pas opleiden als er uitval is door bijvoorbeeld vertrek of zwangerschapsverlof" , zegt het VieCuri ziekenhuis in Venlo. "Op het moment dat er een langdurig zieke is moeten we vaak bedden sluiten. Met andere woorden, we reageren altijd te laat."

Ook het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar wijst daarop. "Veelal wordt pas over opleiding nagedacht als er een vacature is. Vanwege ontbrekende visie wordt bij bezuinigingsronden veelal disproportioneel op de opleidingsgelden gekort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl