Reddingswerkers na bombardementen van het regeringsleger op de stad Douma
NOS NieuwsAangepast

Oppositie Syrië verdeeld over akkoord, Turkije en EU positief

De coalitie van Syrische verzetsgroepen die bekend staat onder de naam HNC (Hoog Onderhandelingscomité) reageert positief op het akkoord dat Rusland en de VS hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrië. In dat akkoord staat onder meer dat Syrië ophoudt met het bombarderen van de oppositie in een aantal gebieden.

Het HNC ziet dat als een belangrijke stap. Als die afspraak wordt nageleefd, dan is dat goed nieuws voor de Syrische bevolking. Veel onschuldige burgers zitten klem tussen de strijdende partijen.

Maar niet alle verzetsgroepen zijn positief. Het Vrije Syrische Leger zegt in een eerste reactie geen vertrouwen te hebben in het akkoord. De verzetsorganisatie verwacht dat Damascus en Moskou zich niet aan de afspraken zullen houden.

Ook de beweging Nour al-Din al-Zinki, een oppositiebeweging die militaire steun krijgt van de VS, heeft nauwelijks vertrouwen in het akkoord. Volgens de beweging speelt een staakt-het-vuren alleen het Syrische leger in de kaart. Dat krijgt dan de kans om zich te hergroeperen en de greep op Aleppo te te versterken.

Rusland moet Damascus in gareel houden

Turkije noemt de overeenkomst "zeer welkom" en zegt alle steun te geven aan pogingen om tot een politieke oplossing te komen voor Syrië. Het land zegt voorbereidingen te treffen voor het verlenen van humanitaire hulp aan de belegerde stad Aleppo, in samenwerking met de Verenigde Naties.

EU-buitenlandchef Mogherini is ook positief over het akkoord. Ze vindt dat de VN zo snel mogelijk met een plan moet komen voor een politieke transitie in Syrië. Dat moet vervolgens als uitgangspunt dienen voor besprekingen over de toekomst van het land.

De minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Johnson, roept Rusland op alle invloed aan te wenden om Damascus ertoe te bewegen het akkoord re respecteren. "Het is van het allergrootste belang dat de Syrische regering alle verplichtingen nakomt", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl