De beroemde foto van de 9-jarige Kim Phuc, die op 8 juni 1972 in Vietnam samen met andere kinderen huilend en reddeloos over straat rent na een luchtaanval met napalm AP / Hollandse Hoogte

Facebook gaat de historische foto van het 'napalmmeisje' uit Vietnam terugplaatsen. Het bedrijf verwijderde de foto omdat er te veel naakt in zou zitten.

De foto werd in eerste instantie weggehaald van de Facebook-pagina van de Noorse krant Aftenposten, die een artikel had gewijd aan iconische foto's. Uit protest tegen de verwijdering plaatste de Noorse premier Erna Solberg de foto op haar eigen Facebook-pagina, maar ook deze foto haalde Facebook weg.

In een verklaring zegt Facebook dat het bedrijf na meldingen van zijn gebruikers opnieuw heeft gekeken naar zijn eigen richtlijnen. "Een foto van een naakt kind wordt normaal gesproken gezien als schending van de richtlijnen. Maar in dit geval herkennen we de historische waarde van deze foto."

Historisch belang

"Vanwege de iconische status en het historisch belang overheerst de waarde van het delen van deze foto boven die van het beschermen van de gebruikers. Daarom hebben we besloten de foto terug te plaatsen op de plekken waarvan we weten dat we de foto verwijderd hebben."

Wel waarschuwt Facebook dat het nog wel even kan duren voor de foto weer zichtbaar is omdat het tijd kost om de systemen aan te passen.

STER reclame