Minister-president Erna Solberg
NOS Nieuws

Vietnamfoto ook verwijderd van Facebookpagina Noorse premier

De historische foto van het 'napalmmeisje' uit Vietnam is niet alleen verwijderd van de Facebook-pagina van de Noorse krant Aftenposten, maar ook van de pagina van de Noorse premier Erna Solberg.

Ze plaatste de foto, net als veel andere Noren, uit protest tegen Facebooks verwijderbeleid. Het bedrijf vindt dat er te veel naakt in de foto zit.

Solberg heeft een nieuw bericht geplaatst waarin ze de hoop uitspreekt dat Facebook zijn beleid gaat veranderen. Ze schrijft onder meer: "Ik wil dat onze kinderen opgroeien in een samenleving waar ze de geschiedenis kunnen leren kennen zoals deze was."

Facebook laat in een reactie weten te blijven bij het standpunt van vanmorgen. Toen zei het bedrijf dat het elke keer een lastige afweging is om te bepalen of een foto moet worden verwijderd.

Ook stelt het platform dat het niet zomaar van zijn richtlijnen kan afwijken omdat bepaalde mensen vinden dat de foto moet kunnen. Het beleid wordt vooralsnog dus niet gewijzigd.

Machtsmisbruik

Vanochtend stond op de voorpagina van Aftenposten een open brief, geschreven door hoofdredacteur Espel Egil Hansen en gericht aan Facebook-topman Mark Zuckerberg. Daarin schrijft Hansen dat Facebook eerder deze week, zonder overleg de foto verwijderde.

Hansen beschuldigt Facebook in de brief van machtsmisbruik en stelt dat Zuckerberg zonder verantwoording af te leggen hoofdredacteur is van het grootste nieuwsbedrijf ter wereld.

De hoofdredacteur schreef onder meer het volgende: "Mark, dit is ernstig. Eerst besluit je geen onderscheid te maken tussen kinderpornografie en bekende oorlogsfoto’s en pas je je regels toe zonder goed na te denken. Vervolgens censureer je kritiek en discussie over het besluit en straf je ook nog eens de mensen die kritiek hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl