John Malone, eigenaar van Liberty Media Group
NOS SportAangepast

Wat voor bedrijf is F1-eigenaar Liberty?

De naam Liberty Media Group zien we steeds vaker als het om sport gaat. De relatieve nieuweling in de sportarena breidt zijn imperium snel uit.

De kersverse eigenaar van de Formule 1 is van oorsprong een Amerikaans kabelbedrijf. Groot geworden door in de Verenigde Staten kleine kabelbedrijven op te kopen. Het bedrijf is in handen van John C. Malone, ook wel de 'kabel-cowboy' genoemd door zijn overrompelende manier van zakendoen.

Hij kocht vooral kabelmaatschappijen in landelijke gebieden die investeringen in de kabels niet langer konden betalen. Daarna breidde hij zijn imperium uit in de media- en entertainmentbranche.

We zien groeimogelijkheden in met name online video, social media en games. Dat is nu nog een klein percentage van de opbrengst.

Chase Carey

Wat willen ze met de Formule 1?

Formule 1 is over de hele wereld populair, maar juist in Liberty's thuisland de Verenigde Staten valt nog een wereld te winnen. Het bedrijf betaalt omgerekend zeven miljard euro om eigenaar te worden van de Formule 1. Dat geeft het bedrijf een machtspositie. Het betekent dat iedereen die in de toekomst Formule 1 wil uitzenden of online wil publiceren, moet aankloppen bij Liberty.

Juist online denkt Liberty Media een slag te kunnen slaan. De nieuwe voorzitter van de Formule 1, Chase Carey, zegt in een interview dat de Formule 1 vooral door de verkoop van beeldmateriaal veel kan opbrengen. "We zien groeimogelijkheden in met name online video, social media en games. Dat is nu nog een klein percentage van de opbrengst", zegt Carey.

Formule 1-teams kunnen voortaan ook investeerder worden in de sport. De details over de manier waarop worden nog uitgewerkt.

Hoewel er dus een nieuwe eigenaar komt, verandert voor het grote publiek het gezicht van de Formule 1 niet. De 85-jarige Bernie Ecclestone blijft vooralsnog in functie als directeur en krijgt de nieuwe man Chase Carey als voorzitter naast zich.

Max Verstappen tijdens de Formule 1 in België

Formule 1 niet de enige sport

De Liberty Media Group is nu een van de grootste mediabedrijven ter wereld. Het bezit in verschillende landen kabelbedrijven, radio-en televisiestations en richt zich dus ook op de sport waar met de verkoop van rechten grote winsten te behalen vallen.

Liberty begon met het kopen van de Amerikaanse honkbalclub Atlanta Braves. In Nederland kennen we Liberty omdat zusterbedrijf Liberty Global de eigenaar is van kabelbedrijf Ziggo. Ziggo heeft in Nederland de uitzendrechten voor de Formule 1. Ook Discovery Communications maakt deel uit van het imperium. Dit bedrijf kocht tot ieders verrassing de rechten voor de Olympische Spelen van 2018 tot 2024. Discovery is weer de eigenaar van Eurosport.

Als de verkoop van de Formule 1 is afgerond, verandert Liberty Media Group zijn bedrijfsnaam in Formula One Group.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl