Pers bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking
NOS Nieuws

Eurosport zendt vanaf 2018 Olympische Spelen uit

Eurosport krijgt de Europese televisierechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Het Internationaal Olympisch Comité heeft daarover afspraken gemaakt met Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport. Met de deal is 1,3 miljard euro gemoeid.

Het is voor het eerst dat het IOC de exclusieve uitzendrechten toekent aan één partij. Tot nu toe maakte het comité afspraken met omroepen per land. Onduidelijk is wat de gevolgen van het besluit zijn voor de NOS, die nu rechtstreeks verslag doet van de Spelen.

De nieuwe afspraken behelzen de rechten voor publieke tv-zenders, betaalzenders, websites en apps. Discovery heeft volgens het IOC beloofd om minimaal 200 uur van de Zomerspelen, die zo'n twee weken duren, op het open net uit te zenden. Bij de Winterspelen is dat 100 uur.

Uitzondering voor Frankrijk en Groot-Brittannië

De deal met uitzendrechten geldt voor alle landen op het Europese continent, behalve Rusland. In Frankrijk en Groot-Brittannië kunnen kijkers pas vanaf 2022 bij Eurosport naar de Spelen kijken; voor de edities van 2018 en 2020 waren al afspraken gemaakt met respectievelijk France 1 en de BBC.

De Olympische Winterspelen van 2018 zijn in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang, de Zomerspelen van 2020 in Tokio. Dat betekent dat veel evenementen en wedstrijden in Europa in de (zeer vroege) ochtend en middag worden uitgezonden. Waar de Spelen van 2022 en 2024 worden gehouden, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl