Door de gaswinning moest deze monumentale boerderij in Groningen gestut worden
NOS NieuwsAangepast

Shell en Exxon zeggen sorry voor overlast in Groningen

Shell en Exxon bieden excuses aan voor de overlast die de Groningers ondervinden van de gaswinning. Topfunctionarissen van de oliemaatschappijen deden dat tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

President-directeur Marjan van Loon van Shell werd uitgedaagd door Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Die vond excuses op zijn plaats.

De topvrouw ging daarop in. "Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten hebben gekregen van de gaswinning waar we in Nederland allemaal onze welvaart aan te danken hebben. Daarom verdienen de Groningers ook wel onze steun. Daar heeft de NAM zijn spijt over betuigd en daar sluit ik me helemaal bij aan. Dus ik kan ook zeggen: 't spijt me, sorry."

Shell en Exxon zeggen sorry tegen Groningers

Later sloot topman Rolf de Jong van Exxon Mobil zich bij die woorden aan. Shell en Exxon zijn beiden grootaandeelhouder van de NAM, het bedrijf dat het Groningse gas oppompt.

Brief

Van Loon kwam ook terug op een brief die haar bedrijf in april stuurde aan Tweede Kamerleden. Daarin werd gesuggereerd dat als de gaskraan in Groningen verder dicht gaat, er te weinig geld overblijft voor het opknappen van door de aardbevingen beschadigde huizen. De brief viel erg slecht bij de politiek en de Groningers.

Van Loon zei vanmorgen dat ze het betreurt "dat ten onrechte de indruk was ontstaan dat Shell een link zou leggen tussen het productievolume en de bereidheid om bij te dragen aan de vergoeding van de schade".

Shell biedt Groningers excuses aan

Verschillende Kamerleden maakten zich in april boos over die lobbybrief van Shell. De PvdA noemde het belachelijk dat Shell de verantwoordelijkheid voor de schade probeerde te ontlopen. Volgens GroenLinks probeerde de energiereus Kamerleden te beïnvloeden.

Topvrouw Van Loon zei vanmorgen in de Tweede Kamer dat het heel normaal is dat Shell Kamerleden benadert. "Als grootste bedrijf van Nederland hoef je je daar niet voor te schamen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl