ANP
NOS Nieuws

'Brief van Shell is een vorm van chantage'

Shell bezondigt zich aan "een vorm van chantage" met zijn standpunt dat er te weinig geld is om huizen in Groningen op te knappen en te versterken, als er minder aardgas wordt gewonnen. Gedeputeerde voor Gaswinning van de provincie Eelco Eikenaar (SP) is woedend over een brief met die boodschap, die Shell stuurde aan de Tweede Kamer.

Als de NAM, waarvan Shell voor 50 procent eigenaar is, wordt geconfronteerd met nog lagere gasopbrengsten, dreigt de economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders te worden weggehaald, staat in de brief. Daarnaast zou het verlagen van de gasproductie in Groningen potentieel zo'n 100 miljard euro aan nationaal inkomen vernietigen.

Provincie Groningen
Eelco Eikenaar

Eikenaar verwierp in het NOS Radio 1 Journaal het argument dat er niet genoeg geld is. "Dat kan de prullenmand in. Ik heb het even nagezocht, ze hadden vorig jaar een omzet van 421 miljard euro en een winst van 14,7 miljard euro."

Hij vindt dat de brief getuigt van "een complete minachting voor wat er in Groningen speelt". Eikenaar wijst erop dat Shell en de NAM wettelijk verplicht zijn om de schade te herstellen die voortkomt uit de gaswinning. "Opperen dat ze een keuze hebben is onacceptabel."

De Groninger Bodem Beweging (GBB) laat weten niet verrast te zijn. "Geen formele aansprakelijkheid willen dragen voor hetgeen hier aan ellende wordt aangericht en dreigen, manipuleren en chanteren. Voor Shell telt slechts de winst, niet de veiligheid van de burgers", schrijft de bodembeweging in een reactie, meldt RTV Noord.

De GBB vraagt de Rijksoverheid sturing te geven in het gaswinningsdossier, zonder inmenging van Shell en de NAM. "De Shell/NAM functioneert nu als ongekroonde keizer in dit gebied. Deze door de overheid toegestane operationele rol dient Shell/NAM ontnomen te worden", vindt de beweging.

Minister Kamp bepaalde eerder dat er maximaal 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen in Groningen. Hij herhaalde deze week dat het niet aannemelijk is dat de gasproductie volgend jaar hoger wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl