ANP

Autofabrikant Tesla zegt dat de bestuurder die gisteren omkwam bij een auto-ongeluk op een provinciale weg in Baarn geen gebruik maakte van de autopilot-functie van de elektrische auto. Volgens Tesla reed de man ruim 155 kilometer per uur toen hij verongelukte. De politie bevestigt dat de bevindingen uit het onderzoek van het bedrijf kloppen.

De autofabrikant begon zelf een onderzoek naar de crash. Tesla-auto's staan continu in verbinding met de fabrikant, zodat het bedrijf data kan verzamelen over het gebruik van de wagens en de bezitters altijd de laatste software hebben. Uit de data die Tesla van de verongelukte auto verzamelde, blijkt volgens de fabrikant dat de autopilot op geen enkel moment ingeschakeld is geweest.

Tesla zegt dat uit de zware schade aan de auto blijkt dat de auto inderdaad met hoge snelheid tegen de boom is gebotst. Het bedrijf betuigt zijn deelneming aan de familie van de man.

Geen twijfel

De politie zegt dat de gegevens van Tesla direct gedeeld zijn met de politie. Op basis van een vergelijking met de eigen bevindingen, meldt de politie dat er geen twijfel bestaat over de juistheid van de gegevens van Tesla. De politie zegt dat het onderzoek naar de crash daarmee is afgesloten. De precieze oorzaak van het ongeluk zal volgens de politie waarschijnlijk nooit worden gevonden.

Het lichaam van de man kon niet direct uit het voertuig worden gehaald, omdat de brandweer weinig ervaring heeft met ernstig beschadigde volledig elektrische auto's. 

In de VS verongelukte in mei voor het eerst iemand met een zelfrijdende auto, dat was ook een Tesla. De bestuurder had de automatische piloot aanstaan toen hij tegen een vrachtwagen botste.

STER reclame