Partijen in Kamer: diepgaand onderzoek naar Petten
PvdA, D66, GroenLinks en SP in de Tweede Kamer willen dat de ministers Kamp en Schultz een groot onderzoek starten naar de veiligheid van de kernreactor in Petten. Nadat eerder al berichten verschenen over financiële problemen, maakte de NOS vandaag een document openbaar waarin een nucleair deskundige zijn ernstige zorgen uit over de situatie bij het bedrijf in Petten.
Deze deskundige was door het bedrijf zelf aangetrokken om orde op zaken te stellen, maar heeft dit document bij zijn voortijdige vertrek aan de directie overhandigd.
Het veilig afvoeren van radioactief materiaal zou te duur zijn, en er zouden als gevolg van conflicten veel medewerkers vertrokken zijn met verstand van installaties, processen en veiligheid.
"Een belangrijk kennisinstituut voor Nederland", zo werd Petten in 2014 door minister Kamp omschreven. Wereldwijd zijn kankerpatiënten afhankelijk van de medische isotopen die in Noord-Holland worden gemaakt. De isotopen worden gebruikt voor de opsporing en behandeling van de ziekte.
Maar Kamerleden vragen zich af of Petten nog wel een toekomst heeft.
Afscheid
"Zeer zorgelijk", zegt D66-Kamerlid Van Veldhoven over de vandaag verschenen notitie. "Er mogen geen twijfels zijn over de omgang met nucleair materiaal. Dit moet grondig onderzocht worden". Ze zegt dat haar ook ter ore is gekomen dat er zorgen zijn over de veiligheid bij de kernreactor.
SP-Kamerlid Smaling: "Betrokkenen zeggen zich onveilig te voelen in de bedrijfscultuur. Door geldgebrek kan het nucleair afval niet worden vervoerd. Het is een optelsom van zaken die niet in orde zijn, zo kan het niet langer."
PvdA-Kamerlid Vos wil dat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en de minister onmiddellijk in actie komen. Ook vraagt hij zich af of nucleaire installaties nog wel toekomst hebben. "We weten dat Borssele onder de kostprijs werkt, en we weten nu ook dat er in Petten het een en ander aan de hand is. Dat geeft een zorgwekkend beeld ten aanzien van nucleaire installaties in Nederland en België. De vraag is of we niet het voorbeeld van Duitsland moeten volgen, en gewoon afscheid moeten nemen van nucleaire installaties."
Kamerdebat
GroenLinks heeft inmiddels een debat aangevraagd. De VVD steunt de aanvraag en vindt ook dat het debat spoedig moet plaatsvinden.
Kamerlid Dijkstra: " Voor de VVD staat veiligheid voorop. De zorgen daarover begrijpen we. Maar laten we niet vergeten dat er ook goede dingen gebeuren bij de reactor. Bijvoorbeeld het produceren van radioactief materiaal om kankercellen te bestrijden en daarmee zieke mensen te genezen. De minister heeft eerder bevestigd dat de veiligheid geen gevaar loopt en wij hebben voor nu ook geen reden om aan te nemen dat dat wel zo is. Maar nieuwe informatie moet onderzocht, daarom steun voor een spoedig debat".