NOS NieuwsAangepast

Keer op keer problemen bij Petten

De kernreactor in Petten is een belangrijk kennisinstituut voor Nederland, zei minister Kamp deze week. Wereldwijd zijn kankerpatiënten afhankelijk van de medische isotopen die in Noord-Holland worden gemaakt. De isotopen worden gebruikt voor de opsporing en behandeling van de ziekte.

De reactor is de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Vaak waren er technische problemen waardoor de reactor langdurig stil werd gelegd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste incidenten sinds 2008.

Juli 2008

Door problemen in de koelwaterleiding wordt de kernreactor stilgelegd. Er zijn luchtbellen in het koelsysteem aangetroffen. De reparatie duurt langer dan verwacht. Er wordt een detectiesysteem aangebracht en in februari 2009 worden de werkzaamheden weer opgestart. Een definitieve reparatie staat een jaar later gepland.

Maart 2010

Exploitant NRG (Nuclear Research & Consultancy Group) legt de reactor voor langere tijd stil vanwege de definitieve reparatie aan het koelsysteem. De luchtbellen bevinden zich in de leidingen die in beton zijn gegoten. Het is een complexe reparatie, maar het lukt de reparateurs wel. In september van dat jaar wordt de reactor weer in bedrijf genomen. Directeur Rob Stol benadrukt dat de situatie nooit onveilig is geweest.

Doordat de kernreactor twee keer in twee jaar lange tijd stilligt is er internationaal een tekort aan medische isotopen. De reactor in Petten neemt bijna eenderde van de isotopenproductie wereldwijd voor z'n rekening.

September 2010

Twee weken later schakelt de reactor zichzelf uit vanwege een technisch mankement. Een slang in de reactorkern zit niet goed vast. De kernreactor wordt twee dagen stilgelegd om het probleem op te lossen en alle andere slangen extra te controleren. Volgens een woordvoerder is er geen verband met de onlangs voltooide reparatie.

November 2012

Er is opnieuw een defect in het koelwatersysteem. Na onderhoud wordt bij het opstarten van de reactor ontdekt dat het water in het reactorbassin licht daalt. Er moet onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de schommelingen van het waterniveau. Wat twee weken moet duren loopt uiteindelijk flink uit. De centrale ligt net als in 2008 en in 2010 een half jaar stil. NRG breidt het koelsysteem uit en in juni 2013 is het probleem verholpen. Na goedkeuring van de Kernfysische Dienst, de toezichthouder van het ministerie, worden de werkzaamheden weer opgestart.

September 2013

De problemen in Petten houden aan. Een afwijking aan een van de regelstaven die de reactor onder controle houdt, moet worden verholpen. NRG verbetert de techniek en de veiligheid in de Hoge Flux Reactor, waar de isotopen worden gemaakt. Halverwege februari 2014 kan het bedrijf weer beginnen met de productie van medische isotopen.

Februari 2014

De kernreactor zit in geldproblemen en moet mogelijk sluiten. De directeur van het bedrijf zegt in KRO Brandpunt Reporter dat "faillissement een van de opties is waar ze nadrukkelijk naar kijken". De reactor is aan onderhoud toe. Om de komende tien jaar nog veilig door te kunnen gaan is er 80 miljoen euro nodig. Het bedrijf vraagt een overbruggingskrediet aan bij minister Kamp van Economische zaken en onderhandelt over een lening met banken.

Oktober 2014

Minister Kamp kent de gehele lening van 82 miljoen euro toe aan Energieonderzoek Centrum Nederland en NRG, de beheerder van de reactor in Petten. Hierdoor kan de kernreactor nog tien jaar in bedrijf blijven. De minister noemt Petten een belangrijk kennisinstituut. In 2023 moet een nieuwe onderzoeksreactor de huidige vervangen.

Kort daarna meldt de Volkskrant dat de Kernfysische Dienst in 2013 heeft ingegrepen bij de kernreactor wegens een falende veiligheidscultuur. Dat gebeurde in oktober, na het incident met de regelstaven. Dat zou de reden zijn waarom de reactor in het najaar van 2013 en de eerste maanden van 2014 zo lang stillag.

De toezichthouder nam de maatregel om het personeel van de reactor te beschermen. Het ministerie van Economische Zaken heeft het bedrijf een voorwaardelijke hoge boete opgelegd. De Tweede Kamer is nooit ingelicht over de rapporten of de boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl