Kunstenaar en regisseur Steve McQueen op de rode loper in 2013
NOS NieuwsAangepast

Johannes Vermeer Prijs voor regisseur Steve McQueen

Regisseur en videokunstenaar Steve McQueen krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs, de grootste staatsprijs voor de kunsten. De Brit, die woont en werkt in Amsterdam, mag het prijzengeld van 100.000 euro besteden aan een speciaal project naar keuze.

De jury, onder leiding van oud-minister Ernst Hirsch Ballin, zegt dat McQueen de prijs verdient omdat hij op een voortreffelijke manier het universeel menselijke belicht. "Vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren."

12 Years a Slave

McQueen is bij het grote publiek vooral bekend van zijn speelfilms 12 Years a Slave, Shame en Hunger. Voor die eerste film kreeg hij een Oscar voor Beste Film en werd hij genomineerd in de categorie Beste Regie.

Hij begon in 1993 als videokunstenaar. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het MoMa in New York, de Tate Gallery in Londen en die van andere gerenommeerde musea.

De Johannes Vermeer Prijs is in 2009 ingesteld voor uitzonderlijk artistiek talent dat in Nederland werkt. Eerdere winnaars zijn onder anderen componist Michel van der Aa en ontwerper Irma Boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl