NOS Nieuws

Ontwerper Irma Boom krijgt Johannes Vermeer Prijs

  • ANP
    Irma Boom ontwierp het nieuwe logo van het Rijksmuseum
  • Johannes Vermeer Prijs
    De New York Times noemde Boom misschien wel de beste boekontwerper ter wereld

In het Mauritshuis in Den Haag heeft boekontwerper Irma Boom de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten gekregen uit handen van minister Bussemaker. Boom is de eerste grafisch vormgever aan wie de Johannes Vermeer Prijs is toegekend. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Volgens de jury van de Johannes Vermeer Prijs zoekt Boom de grenzen op van het boek: "Het worden kleine of grotere kunstobjecten die tot lezen verleiden en verwonderen."

Internationale prijzen

Irma Boom (1960) heeft nationaal en internationaal veel prijzen en onderscheidingen gekregen, waaronder de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Musea als het Stedelijk in Amsterdam en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York hebben werk van haar in de collectie. The New York Times noemde haar misschien wel de beste boekontwerper ter wereld.

Boom heeft ook het logo van het Rijksmuseum in Amsterdam ontworpen. Daarover ontstond enige discussie, omdat ze tussen 'Rijks' en 'museum' een spatie zette. Vorig jaar werkte ze samen met architect Rem Koolhaas en ontwerper Hella Jongerius aan een nieuw interieur voor de zogeheten Delegates' Lounge van het VN-gebouw in New York.

Uitzonderlijk artistiek talent

De Johannes Vermeer Prijs is in 2009 ingesteld voor uitzonderlijk artistiek talent. Eerdere winnaars waren onder meer Pierre Audi en Rem Koolhaas.

Vormgeefster Irma Boom

Winnaars Johannes Vermeer Prijs

WinnaarBeroepJaar
Irma BoomGrafisch ontwerper2014
Rem KoolhaasArchitect2013
Marlene DumasBeeldend kunstenaar2012
Erwin OlafFotograaf2011
Alex van WarmerdamRegisseur 2010
Pierre AudiOperaregisseur2009

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl