Binnenkomst van hoogleraren van de UvA tijdens de dies natalis in 2014
NOS Nieuws

'Vrouwelijke hoogleraren lopen miljoenen mis'

Vrouwelijke hoogleraren verdienen veel minder geld dan hun mannelijke collega's. Volgens een rapport in opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNHV) scheelt het op jaarbasis in totaal 2,7 miljoen euro (.pdf).

De vrouwelijke universitair docenten en hoogleraren verdienen gemiddeld bruto 799 euro per maand minder dan de mannen; een verschil van 13,7 procent. Dat verschil heeft deels te maken met leeftijden, omdat vrouwen gemiddeld 4,5 jaar jonger zijn dan mannelijke collega's. Wel werken de mannen en vrouwen wekelijks ongeveer evenveel.

Kloof

Volgens het LNVH worden vrouwen stelselmatig in lagere functieniveaus ingeschaald. Verder krijgen vrouwen ook minder vaak een toelage dan mannen: 9 procent van de vrouwen tegenover 15,1 procent van de mannen.

Het LNVH roept universiteiten op om die kloof te dichten. Het netwerk gaat de komende tijd op zoek naar verklaringen voor het verschil in inkomsten.

Athena's Angels

Het is niet de eerste keer dat vrouwelijke universiteitsmedewerkers klagen over ongelijkheid in het wetenschappelijk onderwijs. Zo stelden vier vrouwelijke hoogleraren, onder de naam Athena's Angels, vorig jaar dat vrouwen minder kans maken op promotie dan mannen.

Uit protest vervingen de Angels in maart portretten van oude mannen in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden door portretten van vrouwelijke wetenschappers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl