Premier Rutte in Zomergasten
NOS Nieuws

Rutte: PVV-programma is bedreiging voor de rechtsstaat

VVD-leider Rutte vindt een groot aantal punten in het PVV-verkiezingsprogramma een bedreiging voor de rechtsstaat. In het televisieprogramma Zomergasten noemt Rutte het sluiten van moskeeën en het niet toelaten van asielzoekers voorbeelden van de bedreigde rechtstaat.

Wilders is Ruttes belangrijkste tegenstander. "Hij wakkert de angst in de samenleving aan. We zijn het diep, diep oneens." Persoonlijk mag Rutte Wilders wel, zegt hij over de politicus die hij ook "de blonde vriend" noemt.

Rutte in Zomergasten over samenwerking met PVV

Toch sluit de VVD-leider samenwerking met de PVV niet uit. "De VVD sluit geen enkele partij uit, maar ik zie het niet gebeuren." Hij verwijst naar het moment dat Wilders in 2012 onverwachts zijn gedoogsteun introk aan het eerste kabinet-Rutte. "Hij is een wegloper."

Lazer op

In het programma haalt Rutte hard uit naar de Turks-Nederlandse jongeren die na de mislukte Turkse coup in Nederland de straat op gingen en een live-verslag van een NOS-journalist door leuzen onmogelijk maakten en een cameraman wegduwden.

"Pleur op, ga naar Turkije", zei Rutte. Hij maakt zich boos over de onverdraagzaamheid van de jongeren en vindt aanpassing aan Nederlandse omgangsvormen geboden. Later zegt hij "Lazer op". "En als minister-president zeg ik: we gaan geen concessies doen aan onze waarden."

Rutte over Turkse jongeren in Zomergasten

In het programma sprak Rutte uitgebreid over de ramp met de MH-17 en zijn hoop dat de daders ooit berecht worden. Verder vertelde hij over meer persoonlijke onderwerpen zoals zijn aan aids overleden broer en het feit dat hij het hebben van een relatie weleens mist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl