Rutte in Zomergasten
NOS Nieuws

Rutte: ik ben gelukkig maar mis soms een partner

"Ik heb een compleet leven en ben gelukkig, maar soms mis ik toch een partner", dat zei Mark Rutte in Zomergasten. De minister-president was dit seizoen de laatste gast van het interviewprogramma van de VPRO.

Tijdens het ruim drie uur durende live-interview kwam een reeks persoonlijke onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld over het single zijn en de band met zijn familie.

Hechte vriendschappen

Rutte vertelde interviewer Thomas Erdbrink dat hij sinds zijn studententijd geen relatie meer heeft gehad. "Ik heb hele hechte vrienden die ik al sinds mijn jeugd of studie ken. Ik heb een compleet leven en ben gelukkig, toch mis ik soms een partner."

Rutte over single zijn

De premier hecht erg aan vaste patronen buiten zijn werk. "Mijn vrienden denken gelijk als ik uit wil: nee, niet weer datzelfde Indonesische restaurant in Den Haag." Elke zaterdag of zondag gaat Rutte bij zijn moeder op bezoek om mee te eten.

Rutte sprak ook over de rest zijn familie. Bijvoorbeeld over de enorme impact van de dood van zijn vader "Daarvoor was de ergste ervaring in mijn leven dat mijn hond overleed."

Rutte over de dood van zijn vader

De vader en een aantal halfzusjes van Rutte zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp. Het taboe om daarover te praten was volgens Rutte groot: “Het ging altijd over de positieve anekdotes uit het kamp." Als Rutte er dan over doorvroeg, kreeg hij te horen: “Moet je het maar niet over hebben.”

Rutte in Zomergasten: het oorlogsverleden van zijn familie

Bach én de Toppers

De premier toonde zich een veelzijdig muziekliefhebber. Hij liet fragmenten zien van zowel de Toppers als Bach. Hij roemde de shows van de Nederlandse zangers en bij de componist de muzikale klasse.

"Bach is iemand die honderd jaar vooruit in de tijd keek. Zijn werk laat zien dat ondanks alle ellende in de wereld de mensheid toch het allerhoogste niveau kan bereiken", zei Rutte. "Tijdens een Interrail-reis met mijn beste vriend was het overdag Bach en Mozart en 's avonds achter de meisjes aan."

Rutte in Zomergasten: overdag Mozart, 's avonds de meisjes

Strijd met Verdonk

Rutte ging ook in op de strijd om het VVD-leiderschap met Rita Verdonk, tien jaar geleden. "Ik zag het zaagsel onder aan mijn stoelpoten, zo fel ging het eraan toe." Hij twijfelde er zelfs aan of hij uiteindelijk als lijsttrekker uit de bus zou komen.

"Dat ik haar niet eerder wegstuurde is een fout die ik zo weer zou kunnen maken. Want je moet vertrouwen hebben in je teamgenoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl