NOS Wielrennen

Quintana deelt mokerslag uit aan Froome

Nairo Quintana heeft in de Vuelta met een schitterende, vroeg ingezette aanval een voorschot genomen op de eindzege. De Colombiaan verraste zijn naaste belager Chris Froome volkomen en vergrootte de marge op de Brit in het algemeen klassement naar 3 minuut en 37 seconden. De Italiaan Gianluca Brambilla won de vijftiende etappe.

Froome en zijn hele Sky-ploeg zaten te slapen toen Quintana en Contador al vroeg in de etappe gas gaven. Het gat van zeventien seconden leek bepaald niet onoverkomelijk, maar Froome moest het zonder zijn vazallen stellen en zeventien tellen werden drie minuten.

Omdat het Orica-koppel Esteban Chaves (derde) en Simon Yates (vierde) voor hun klassement vreesde, kreeg de Tourwinnaar toch nog hulp en de achterstand slonk tot twee minuten.

De verliezer van de dag: Chris Froome

De vraag was daarna of Froome met zijn onverwachte hulptroepen in staat zou zijn de twee minuten achterstand op de veertien kilometer lange slotklim goed te maken op Quintana, die net als Contador twee helpers had voorin.

Waar Froome doorgaans uit de wind wordt gehouden door zijn helpers en aan de hand van een computertje bepaalt wanneer het tijd is voor een tegenaanval, moest hij het nu in zijn eentje zien op te lossen.

Froome loopt schade op

En dat ging hem duidelijk niet best af. Op het laatste stuk moest de Brit zelfs lossen bij mindere klimmers, waarna hij uiteindelijk als 18de over de streep kwam, op 2.37 van de Colombiaan. Die kreeg als nummer twee in de uitslag ook nog bonificatieseconden.

Belangrijk voor Quintana, met het oog op de 37 kilometer lange tijdrit van vrijdag, de specialiteit van Froome.

Gesink en negentig renners buiten tijdslimiet

Een dag na zijn fraaie zege in de koninginnenrit kon Robert Gesink de benen relatief rust geven. Hij speelde geen rol van betekenis en kwam samen met negentig anderen ruim 54 minuten na de Italiaanse winnaar binnen. Dat was ver buiten de tijdslimiet van 22 minuten.

Strikt genomen zou de jury die renners dus uit koers moeten zetten, maar de jury toonde clementie en gunt alle renners een vervolg in de Vuelta. Bij een strikte hantering van de regels was er nu geen Nederlander meer actief geweest en had Froome het de rest van de week moeten stellen zonder zijn ploeggenoten van Sky.

  • NOS
    De uitslag van etappe 15 in de Vuelta
  • NOS
    Het klassement na etappe 15

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl