Danny Blind op een persconferentie van Oranje
NOS Voetbal

'KNVB kan niet ook Blind wegsturen bij verlies in Zweden'

De wet van Murphy leek afgelopen anderhalve week van toepassing op het Nederlands elftal. "Wat mis kan gaan, gaat mis." Na het vertrek van Dick Advocaat en het afketsen van de deal met Ruud Gullit kondigde ook de andere assistent, Marco van Basten, zijn vertrek aan. En tot overmaat van ramp ging Griekenland er donderdag met de overwinning vandoor in Eindhoven.

Reden genoeg om de staat van het Nederlandse voetbal door te nemen met Arno Vermeulen (NOS), Sjoerd Mossou (AD) en Kees Jansma, voormalig perschef van Oranje. "Het is een absolute puinhoop bij de KNVB", zegt Jansma. "De ene na de andere topper vertrekt, dat kan nooit goed zijn..."

Jorrit Hendrix baalt na de nederlaag tegen Griekenland

Ook technisch directeur Hans van Breukelen staat onder druk. "Hij kan niet overal iets aan doen", zegt Arno Vermeulen. "Aan het vertrek van Dick Advocaat kan hij niets doen, maar wel aan dat van teammanager Hans Jorritsma. De bondscoach heeft een beetje hulp nodig op het moment, maar die hulp krijgt Blind niet van Van Breukelen." Onder anderen Wesley Sneijder zet zijn vraagtekens bij het vertrek van Jorritsma.

'Denk dat Van Breukelen zichzelf overschat'

"Van Breukelen is voor mij een onderwijzer met een vriendelijke uitstraling, maar ik denk dat hij zichzelf overschat", zegt Jansma. "Hij moet zichzelf afvragen: waarom zou ik dit kunnen?"

Mossou breekt een lans voor Van Breukelen. "Je moet hem een kans geven. Hij zit pas tweeënhalve maand op zijn post en kreeg een hele stapel dossiers in zijn mik geschoven."

Sneijder baalt van vertrek Jorritsma en blijft bij Galatasaray

Mossou hoopt daarnaast op meer regie van de raad van commissarissen van de KNVB. "Zij nemen al dit soort cruciale beslissingen. Je ziet ze nooit, je hoort ze nooit. Ze zitten met een stropdas op de tribune, maar staan nooit voor de camera om iets uit te leggen."

Het beleid bij de KNVB is de afgelopen jaren een opeenstapeling van blunders geweest, volgens Mossou. "Ze zijn allemaal akkoord gegaan met de constructie Hiddink-Blind. Het wordt tijd dat die raad een vorm van leiderschap toont, dat is er voor geen meter."

'Van Praag is de grote afwezige'

Mossou vraagt zich af waar KNVB-voorzitter Michael van Praag is in deze discussie. "Hij is de grote afwezige. Het is formeel de aangelegenheid van Johan Lokhorst, maar Van Praag had als meest ervaren voetbalbestuurder van Nederland ook wel zijn ballen mogen laten zien."

Teleurstelling bij Oranje na de 2-1 nederlaag tegen Griekenland

De vraag rijst dan of de selectie last heeft van de bestuurlijke onrust. "Voetballers zijn egocentrisch", zegt Jansma. "Maar hun leiders zijn kwetsbaar momenteel. Dat ga je op de werkvloer wel merken."

Ook een overwinning op Zweden zal de rust niet doen terugkeren. "Niet meteen, maar het voetbal is wel opportunistisch. In dit geval is het wel uitstel van executie. Danny Blind is denk ik een soort 'dead man walking' die wel heel veel wedstrijden moet winnen om te overleven."

Toch denkt Jansma niet dat Blind na een nederlaag in Zweden het veld moet ruimen. "De KNVB kan moeilijk weer iemand wegsturen. En het eerste half uur tegen Griekenland was goed, daarna zakte het alleen ver weg. Ik zie geen oplossing, behalve een status quo. De bondscoach laten zitten en hopen dat je als beste nummer twee een play-off mag spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl