NOS Nieuws

'Deze bloemenkwekerij was mijn baby, het bedrijf is kapot gemaakt'

 • Esmeralda Farms
  De bloemenkwekerij voor de aanval
 • Esmeralda Farms
  De bloemenkwekerij voor de aanval
 • Esmeralda Farms
  De bloemenkwekerij voor de aanval
 • Esmeralda Farms
  De bloemenkwekerij voor de aanval

"Ze hebben het pakhuis in brand gestoken, de koelwagen, twee bussen, een tractor, een bulldozer", zegt Haile Seifu. Hij is de lokale manager van de Ethiopische bloemenkwekerij van het Nederlandse Esmeralda Farms. De afgelopen dagen zijn in het Afrikaanse land buitenlandse kwekers aangevallen door tegenstanders van de regering.

"De volgende dag is onze hele schuur leeggeroofd", vervolgt Seifu. "Ik zie dit bedrijf als mijn baby, maar nu is het voor driekwart kapotgemaakt." Hij schat de schade op zo'n 7 miljoen euro.

Twee doden

Twee van de overvallers zijn tijdens de aanval omgekomen. De 560 personeelsleden zijn ongedeerd. "Ik heb tegen ze verteld dat iedereen snel weg moest gaan. Hoe die overvallers zijn omgekomen weet ik niet precies."

Seifu is gefrustreerd over het feit dat de Ethiopische overheid het bedrijf niet kon verdedigen. "Uiteindelijk kwamen er drie auto's van het leger, met militairen. Maar dat was te laat en te weinig om ons te beschermen."

Investeringen

Hij is nu onderweg naar de Nederlandse ambassade in Ethiopië voor overleg over hoe Nederlandse bedrijven in het land zich kunnen verdedigen. "Als het zo doorgaat met het geweld, kunnen we niet blijven met deze bedrijven. De overheid moet zijn ogen openen, en bekijken hoe we buitenlandse investeringen in het land houden. Ze leveren nu onvoldoende bescherming."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl