Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking
NOS Nieuws

Ploumen: Nederlandse kwekers dupe van intern conflict Ethiopië

Minister Ploumen vindt het 'echt zorgelijk' dat buitenlandse bloemkwekerijen in Ethiopië zijn overvallen. Bij de overvallen zijn doden gevallen en er is schade aangericht.

Volgens Ploumen zijn er voor zover bekend geen Nederlandse doden, maar zijn wel vier Nederlandse bedrijven het slachtoffer van de aanvallen, waarvan twee ernstig. De minister zegt dat de bloemenkwekers de dupe zijn van een conflict tussen de Ethiopische regering en bevolkingsgroepen. Ze roept de Ethiopische regering op de buitenlandse bloemkwekers politiebescherming te geven en geen demonstraties van de bevolking met geweld neer te slaan.

De Nederlandse ambassade heeft contact met de kwekers en probeert hen bij te staan. Volgens Ploumen wonen er zo'n 350 Nederlanders in het getroffen gebied. "De schade is heel groot, niet alleen materieel, maar ook voor het gevoel van veiligheid en voor de stabiliteit in Ethiopië."

De minister benadrukt dat het interne conflict in Ethiopië al langer loopt, maar dat de Nederlandse bedrijven daar buiten staan. "De bedrijven hebben doorgaans goede contacten in de gemeenschap, dus ik denk dat ze verrast zijn dat ze nu doelwit zijn geworden."

Ploumen: situatie Ethiopië zorgelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl