Blik op de binnenplaats van de gevangenis van Scheveningen waar gedetineerden levenslang zitten
NOS Nieuws

Levenslanggestrafte Edwin S. heeft recht op proefverlof

De tot levenslang veroordeelde Edwin S. moet nu al in aanmerking komen voor proefverlof. Justitie mag daar niet mee wachten tot hij 25 jaar van zijn straf heeft uitgezeten, zegt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie wil dat na 25 jaar wordt bekeken of tot levenslang veroordeelden ook echt hun hele leven in de cel moeten blijven. Hij stelde dit voor nadat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het onmenselijk is om gevangenen geen uitzicht te geven op een vorm van verlof.

S. zit sinds 1992 vast voor onder meer moord bij een overval. Omdat hij bijna 25 jaar van zijn straf erop heeft zitten, wil hij beginnen met zijn resocialisatie. Vanwege de lange duur van zijn detentie kan dat anderhalf jaar gaan duren.

Uitspraak rechtbank

De overheid weigerde daaraan mee te werken, waarna S. naar de rechter stapte. Op 10 augustus bepaalde de rechtbank in Den Haag dat hij inderdaad het recht heeft om aan zijn resocialisatie te beginnen. S. had de rechter ook om verlof gevraagd, maar die verwees hem door naar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming.

Het besluit over het proefverlof is een voorlopige uitspraak van de beroepscommissie. Het oordeel wordt definitief nadat staatssecretaris Dijkhoff een resocialisatieplan heeft gemaakt. Ook wacht de beroepscommissie op een advies van het Openbaar Ministerie over de belangen van slachtoffers en nabestaanden bij de gratieprocedure van S.

Uniek in Europa

Levenslang kan in Nederland worden opgelegd voor bijvoorbeeld moord of een aanslag. Er zitten momenteel 33 mensen levenslang vast. Levenslang wordt de laatste jaren steeds minder vaak opgelegd vanwege de Europese kritiek op het beleid.

Het Nederlandse beleid is uniek in Europa. Wie tot levenslang wordt veroordeeld, maakt alleen door gratie van de koning kans op vrijlating. Dat gebeurde voor het laatst in 1986, bij drievoudig moordenaar Hans van Zon.

Advocaat Wim Anker, die zelf zes levenslanggestraften bijstaat, zei eerder dat alleen het uitzicht op vrijlating al van groot belang is, ongeacht de uitkomst. "Gevangenen gaan daardoor opleven. Ze zullen meer sociale contacten gaan onderhouden en mogelijk beginnen aan een opleiding of willen werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl