Kamer wil niet betalen voor brexit
De Tweede Kamer voelt er niets voor om extra geld aan Brussel te betalen als compensatie voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Als de contributie van de Britten niet meer binnenkomt scheelt dat 13 miljard euro. Zo'n 750 miljoen daarvan zou voor rekening van Nederland komen.
Maar de Tweede Kamer is niet van plan de portemonnee te trekken. Zo'n beetje alle partijen verzetten zich tegen een hogere Nederlandse bijdrage aan de EU.
Ook D66, de meest pro-Europese partij van het Binnenhof, kijkt er zo tegenaan. Kamerlid Kees Verhoeven: "Een kleinere EU betekent een kleiner budget. Dat zou nooit mogen betekenen dat de andere lidstaten ineens meer gaan betalen."
Regeringspartij VVD vraagt zich af of het wel zo'n vaart zal lopen. Kamerlid Anne Mulder wijst erop dat Groot-Brittannië na de brexit wel toegang wil houden tot de Europese vrije markt. Daarvoor zullen ze moeten betalen, zegt Mulder, net als Noorwegen en Zwitserland nu doen.
Als er dan nog een tekort overblijft moet Brussel maar bezuinigen, vindt hij. "Minder inkomsten betekent minder uitgeven." De PvdA denkt er net zo over. "Wij gaan de rekening niet betalen", zegt Kamerlid Marit Maij.
Rupsje-nooit-genoeg
"Wij vinden dat de EU nu al te veel uitgeeft", zegt Harry van Bommel van de SP. "Europa is een rupsje-nooit-genoeg." Wat hem betreft kan het wel wat minder met de "krankzinnig hoge landbouwuitgaven die lang niet altijd terechtkomen waar ze terecht horen te komen".
Mulder is het hem eens. Ook de VVD denkt dat er bezuinigd kan worden op de landbouwsubsidies die de EU verstrekt.
Dat de hele Tweede Kamer zich verzet tegen een hogere afdracht is volgens SP'er Van Bommel veelzeggend. Hij wijt het aan de naderende verkiezingscampagne. "Als er verkiezingen aankomen roept men: 'minder geld naar Europa', maar als de verkiezingen geweest zijn tekent de nieuwe premier toch weer gewoon bij het kruisje."
VVD'er Mulder bestrijdt dat. "Het zou wel heel cynisch zijn als er na de verkiezingen ineens een konijn uit de hoge hoed komt."