Brexit dreigt Nederland 750 miljoen euro extra EU-bijdrage te kosten
De brexit kan Nederland honderden miljoenen extra gaan kosten aan EU-contributie. Groot-Brittannië draagt jaarlijks miljarden bij aan de Europese begroting en door de brexit valt die bijdrage weg. Nederland is nu al één van de grootste betalers, daar kan per Nederlander nog eens veertig euro per jaar bij komen.
Het tekort dat overblijft na de brexit wordt geschat op ruim 13 miljard euro. Dat is een netto bedrag, dus daarin is geld dat niet meer naar de Britten gaat, zoals landbouwsubsidies, al verrekend.
Bezuinigen
"In het huidige systeem draagt Nederland zo'n 5 procent bij aan de begroting", zegt de Gentse hoogleraar Herman Matthijs. "Het Britse gat is ruim 13 miljard euro. Als Nederland daarvan dan ook iets meer dan 5 procent moet betalen kom je uit op een extra bedrag van zo'n 750 miljoen euro."
De cijfers van Matthijs worden bevestigd door berekeningen van de Franse senaat.
Europa zou natuurlijk ook kunnen bezuinigen om het Britse gat te dichten. Maar in het verleden is gebleken dat bezuinigen in Europa erg moeilijk is. Toch moet dat gebeuren, zegt vrijwel de volledige Tweede Kamer.
"Uiteindelijk kan de rekening zelfs nog hoger uitpakken. Er ontstaat niet alleen een gat in de Europese begroting na een brexit, zegt Matthijs. "De Britten dragen ook bij aan het Europees ontwikkelingsfonds en de Europese investeringsbank. De Bank of England heeft ook nog zo'n 13 procent van de aandelen van de ECB. Die bedragen staan niet in de Europese begroting, maar vallen wel weg."
Discussie
Het gaat nog wel even duren voordat de discussie over de bedragen ook echt gevoerd gaat worden. Armere landen zullen problemen hebben met snijden in subsidies, rijkere landen hebben moeite met een hogere bijdrage. Regeringsleiders zitten niet te wachten op die discussie, aangezien er veel verkiezingen op de agenda staan in Europa.
Matthijs: "Ze hebben er alle belang bij dat premier May niet te snel de formele brief stuurt waarin ze de brexit aankondigt. Ze hebben al lang tegen haar gezegd: niet snel een postzegel zoeken. Laat het maar liggen. Want zolang die brief in Brussel niet aankomt, hoeven we die discussie ook niet te voeren."