Een soortgelijke bommenwerper die in het IJsselmeer neerstortte
NOS Nieuws

Geladen machinegeweren na ruim 70 jaar uit IJsselmeer

Een kromgebogen propeller, delen van de motor en twee machinegeweren met de kogels er nog in. Het zijn onderdelen van een Britse bommenwerper die tientallen jaren in de bodem van het IJsselmeer lag en nu boven water zijn gekomen. Het vliegtuig stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer op zo'n 15 kilometer van Lemmer, en wordt nu geborgen.

De komende weken moeten er meer onderdelen volgen. Aan de hand van nummers op de vondsten, kunnen experts bepalen om welke vliegtuigonderdelen het gaat.

 • NOS / Marc-Robin Visscher
  Bergers vonden onder meer twee machinegeweren...
 • NOS / Marc-Robin Visscher
  ...en onderdelen van de motor
 • NOS / Marc-Robin Visscher
 • NOS / Marc-Robin Visscher
  Een stuk van het IJsselmeer werd drooggelegd
 • NOS / Marc-Robin Visscher
  Zodat bergers bij het wrak konden komen

De afgelopen weken is een bergingsbedrijf onder leiding van het ministerie van Defensie druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de berging. Zo werden er damwanden rond het wrak geplaatst, waaruit 4000 kubieke meter water werd weggepompt.

Vorige week begonnen de opgravingen, half september moet de hele berging klaar zijn. De Britse luchtmacht zal volgende week een laatste groet brengen aan het geborgen toestel door met een andere WO II-bommenwerper over het gebied te vliegen.

Onderdelen WO II-bommenwerper uit IJsselmeer gehaald

Het wrak werd in 2014 ontdekt nadat er bodemonderzoek werd gedaan voor een bedrijf dat op die plek zand en grind wil winnen. Het wrak is waarschijnlijk een Vickers Wellington-toestel. Vermoedelijk liggen er ook nog stoffelijke resten in, maar die zijn nog niet gevonden.

Het wrak werd in 2014 ontdekt bij een bodemonderzoek voor een bedrijf dat op die plek zand en grind wil winnen. Het winnen van die grondstoffen kan niet op een andere locatie, vandaar dat het vliegtuig nu geborgen wordt.

In totaal liggen er nog vele tientallen vliegtuigwrakken in het IJsselmeer. In heel Nederland zijn er rond de 500 wrakken uit de Tweede Wereldoorlog niet geborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl