Boze vissers delen vis uit als protest tegen EU-milieuregels

Boze vissers delen gratis vis uit in Rotterdam ANP

Zo'n vijftig Noordzeevissers hebben bij de HAL-kade in Rotterdam actie gevoerd tegen het visserijbeleid van de EU. Vlak voor de Erasmusbrug voeren ze een rondje. Daarna deelden ze gratis vis uit aan voorbijgangers. 

De vissers vinden onder meer dat er te veel gebieden zijn waar ze niet mogen vissen. Ook zijn ze boos dat kleine visjes niet meer overboord mogen worden gegooid. De maatregelen zijn onderdeel van een nieuwe Europese Visserijwet. Die wordt tot 2019 in delen ingevoerd. 

Zo worden Noordzeevissers verplicht om bijvangst mee te nemen naar de haven. Te kleine vissen of vissen die onverkoopbaar zijn, mogen niet meer worden teruggegooid in zee. De vissers vinden het selecteren en aan land brengen van deze vissen zonde van hun tijd en geld. Ze zien ook geen probleem in het teruggooien van de bijvangst. Een deel overleeft volgens de vissers het teruggooien en de dode dieren worden opgegeten door andere vissen of vogels.

Nieuwe crisis

Een andere probleem zijn de krimpende visgronden. Door het uitroepen van meer beschermde gebieden op zee en de aanleg van steeds meer windmolenparken zijn er steeds minder plekken waar vissers hun werk kunnen doen.

De vissers vrezen voor een nieuwe crisis. Het gaat net weer goed met de visserij. De visstand in de Noordzee heeft zich de afgelopen jaren hersteld. De prijs van vis is hoog en de dieselprijzen laag. Veel vissers zijn bang dat ze door de nieuwe EU-regels in de problemen komen. 

1/4'Levende visjes worden straks onnodig gedood'
2/4Zo'n 50 kotters voeren de haven van Rotterdam binnen Henrik-Willem Hofs / NOS
3/4Noordzeevissers demonstreren tegen de aanlandplicht Henrik-Willem Hofs / NOS
4/4Een van de kotters op weg naar Rotterdam anp